Lika nekretnine

Veliki petak u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima

Objavljeno: 09.04.2023

KRIŽEVCI - Na Veliki i sveti petak Muke i Smrti Gospodnje u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, svete obrede je predvodio vladika križevački Milan Stipić.

Zajedno s vladikom slavili su katedralni župnik o. Mihajlo Simunović, eparhijski kancelar i vicekancelar o. Vladimir Simunović i o. Mladen Mikulić, dušobrižnik za raseljene Ukrajince o. Andrija Savyak, župnik Sošica i Kašta o. Zoran Vladušić, župnik Radatovića i Metlike i dušobrižnik za raseljene Ukrajince u Sloveniji o. Ivan Skalyivski te jerođakon o. Antonio Pajić.

Ujutro su služeni Kraljevski ili veliki časovi Velikoga petka, u vrlo bogatom crnom liturgijskom ruhu, s pjevanjem psalama, čitanjem svetopisamskih čitanja i stihovima posvećenima Kristovoj muci. Posebnost bizantskog obreda jest ta da se na najveće dane u crkvenoj godini, to jest uoči Božića i Bogojavljenja te na Veliki petak, mali dnevni časovi Časoslova svečano služe u crkvi a nadilaze brojem čitanja i hvalospjeva uobičajene male časove. U 15 sati poslije podne služena je Večernja Velikoga petka na kraju koje se iz oltara iznosi plaštanica – svečano vezeno platno s ikonom mrtvoga Krista te polaže u ukrašeni Božji grob nasred crkve. Vjernici se imaju prigodu pokloniti i moliti na Božjem grobu kroz ostatak dana i na Veliku subotu.

U večernjim satima pred Božjim grobom vladika Stipić je predslužio tzv. Jeruzalemsku jutrenju, to jest Jutrenju Velike subote, na kojoj se pred grobom pjevaju antifone i hvalospjevi koji najavljuju dolazak Mironosica na Kristov grob. Na svršetku službe održana je procesija sa svijećama oko katedrale s plaštanicom koju su nosili svećenici.

Obredi Velikoga petka u bizantskom obredu vrlo su znakoviti te himničkim tekstovima na pjesnički način pjevaju o Kristovoj velikoj žrtvi za spasenje čovjeka kojoj se dive u strahopoštovanju i kozmičke sile i nebeske vojske. Vrhunac Jeruzalemske jutrenje je pjevanje stihova ”Anđeoski zbor” koji opisuje dolazak žena mironosica na Kristov grob i susret sa svjetlosnim anđelom koji im navješćuje Kristovo uskrsnuće. Vladika Stipić pozvao je vjernike da se sjedine s Kristovom mukom u svom svakodnevnom životu jer je to jedini zalog vječnoga života i našega osobnoga uskrsnuća.

IKA

 

Novalja.coom