Lika nekretnine

Biskup Škvorčević predvodio euharistijsko slavlje prigodom 28. obljetnice akcije „Bljesak“

Objavljeno: 01.05.2023

OKUČANI - Prigodom 28. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, 1. svibnja spomen-slavlje u župnoj crkvi Sv. Vida u Okučanima predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata Markom Medom i svećenicima iz Novogradiškog dekanata na čelu s arhiđakonom posavskim Mariom Sanićem.

Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup je kazao: »Mir vama, poštovana i draga braćo i sestre! Riječi su to kojima je uskrsli Gospodin, pobjednik nad smrću pozdravljao svoje prestrašene učenike. Mir vama, okupljenima u okučanskoj župnoj crkvi prigodom 28. obljetnice Vojno-redarstvene akcije „Bljesak” na čelu s vojnim ordinarijem msgr. Jurom Bogdanom i njegovim suradnicima, svećenicima Novogradiškog dekanata i vjernicima Okučanske župe, napose onima koji su prije 28 godina bili protjerani iz svoga banjalučkog kraja. Mir vama, poštovani i dragi hrvatski branitelji, majke i supruge te drugi članovi obitelji vaših poginulih, nestalih ili umrlih suboraca. Mir vama predstavnici državnih, vojnih i policijskih vlasti na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora i Hrvatske vlade. Mir vama koji ste nam se pridružili putem izravnog prijenosa Hrvatske radio televizije. Sabranim i raskajanim srcem povjerimo u ovom svetom slavlju Isusu Kristu, pobjedniku nad zlom smrću sve poginule hrvatske branitelje i druge stradalnike u Vojno redarstvenoj akciji „Bljesak”.«

Biskup Škvorčević započeo je homiliju riječima: »Naviještena Božja riječ na svoj način postavlja nam izazovno pitanje: „Koji pothvat ili koja pojava zavrjeđuje da je nazovemo događajem? Što ili tko odlučuje o značenju nekog događaja i njegovu dometu? Na koji način je primjereno vršiti spomen na neki događaj? Konačno: po čemu je vojno-redarstvena akcija „Bljesak“ događaj, koje vrste i kakvo mu je značenje? Na navedena pitanja nije jednostavno odgovoriti. No, ohrabruje me Petrovo tumačenje Isusove muke, smrti i uskrsnuća u današnjem prvom čitanju, te mi se ono čini prikladnom paradigmom za pristup događaju kojeg se danas u Okučanima spominjemo.

Nakon popričesne molitve nazočni su, predvođeni biskupom Škvorčevićem, uputili Molitvu Majci Božjoj za Domovinu u kojoj je biskup sve poginule i one koji još uvijek trpe od posljedica ratnih nevolja povjerio Marijinoj majčinskoj ljubavi. Na svršetku misnog slavlja biskup Škvorčević je ustvrdio kako odlazimo s ovoga slavlja obnovljeni u svijesti da je naša Hrvatska zagrljena ponajprije Božjom ljubavlju a potom ljubavlju naših branitelja koji su za nju položili svoje živote. Zahvalio je Gospodinu na braniteljskoj nesebičnosti, zamolivši ga da podari utjehu onima koji tuguju za svojim najbližim poginulima. Zaželio je svima da nastoje u suradnji i slozi ostvarivati svatko svoje poslanje, napose oni koji obnašaju javne službe za opće dobro hrvatskih građana. Zazvao je Božji blagoslov na sve prisutne, na Hrvatsku domovinu i sve koji u njoj djeluju kako bi bili sposobni surađivati s Božjim djelom ljubavi ostvarenim u njegovu Sinu koji je za nas umro i uskrsnuo.

Slavlje su pjesmom obogatili Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“ i Klapa Hrvatske policije „Sveti Mihovil“.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom