Lika nekretnine

Novi Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine

Objavljeno: 14.05.2023

OTOČAC - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa suradnicima ovog tjedna u Zagrebu sudjelovala na radionici Nacrta Programa razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine, koja je održana u cilju razmjene informacija s dionicima sektora mljekarstva kao doprinos kvalitetnijoj izradi završnog teksta ovog Programa. Riječ je o Nacrtu dokumenta koji je izrađen nakon analize ključnih podataka, a prikazuje sektorske ciljeve, prioritete i mjere koji će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.

Konkretno, realizacijom Programa predviđa se povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg te 8,4 milijuna litara ovčjeg i 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Program je izrađenom u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. godine i Strateškim planom 2023. - 2027., a s ciljem podizanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20 posto do 2030. godine. Kada je riječ o ovčarsko-kozarskoj proizvodnji, u istom razdoblju procjenjuje se rast vrijednosti za 65 posto. Iako manjeg udjela u proizvodnji mlijeka, kozarstvo i ovčarstvo sektori su od kojih živi velik broj obitelji, a posjeduje velik potencijal razvoja, posebice u kontekstu jačanja proizvodnje autohtonih zaštićenih proizvoda.

S obzirom na važnost teme, na web stranici Ministarstva poljoprivrede uskoro će se kreirati posebna kategorija u kojoj će se objaviti cjelokupan Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine i dokumenti koji su bili podloga za izradu, a predstavnicima sektora će se uputiti obrazac kroz koji će moći uputiti primjedbe i sugestije u cilju kvalitetnije izrade ovog Programa koji će u sljedećoj fazi biti upućen i na e-savjetovanje za komentare šire javnosti – priopćava Ministarstvo.

M.K.

 

 

Novalja.coom