Lika nekretnine

Afrička svinjska kuga u BiH

Objavljeno: 24.06.2023

OTOČAC - U Bosni i Hercegovini potvrđena je afrička svinjska kuga. Prijava je u sustav prijave bolesti Europske unije - ADIS zaprimljena u četvrtak 22. lipnja. Prema trenutno dostupnim informacijama afrička svinjska kuga je potvrđena u jedne domaće svinje na području Bijeljine.

Radi se o pojavi afričke svinjske kuge najbliže hrvatskoj granici do sada, što predstavlja rizik za unos virusa afričke svinjske kuge u Hrvatsku. Pretpostavka je da se virus afričke svinjske kuge na područje BiH proširio iz Srbije gdje se ova bolest nezaustavljivo širi i u domaćih i u divljih svinja. Samo do 15. lipnja ove godine, Srbija je prijavila čak 180 slučajeva u divljih svinja i 131 izbijanje u domaćih svinja.

Stoga se pozivaju svi držatelji svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno svih propisanih mjera biosigurnosti te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah i bez odlaganja prijave svojim veterinarima.  

Lovoovlaštenici su se također dužni pridržavati biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju (uključujući i stradale u prometu i odstrijeljene bolesne) u svrhu pretraživanja na ovu bolest – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom