Lika nekretnine

Proslavljena Gospa Ribarska

Objavljeno: 17.07.2023

SENJ - Procesijom i euharistijom koju je predvodio biskup Zdenko Križić jučer je u Senju svečano proslavljen blagdan Gospe Karmelske ili kako ju Senjani zovu Gospe Ribarske.

Biskup Križić se u homiliji osvrnuo se na povijest štovanja Marije te opisao nastanak štovanja Gospe Karmelske. - Crkva štuje Blaženu Djevicu Mariju pod različitim imenima, a ta različita imena imaju za cilj posebnije istaknuti neke misterije iz Marijina života ili označavaju jednu posebnu povezanost Marije s nekim lokalitetima gdje se Marija posebnije štovala ili se u tim mjestima ukazala i dala vjernicima, ili cijeloj Crkvi, važne poruke. Tako je i ime Karmelska Gospa vezano uz goru Karmel na sjeveru Izraela gdje su živjeli redovnici pustinjaci i tu sagradili kapelu u čast Blažene Djevice Marije, njegovali posebnu pobožnost prema Isusovoj majci i poticali druge vjernike na štovanje Djevice, a onda su se, iz ljubavi prema Mariji i iskustva njezine ljubavi, prozvali njezinom braćom – kazao je Križić.

Biskup Križić homiliju je zaključio molitvom kardinala Kuharića koju je izmolio u ime cijelog hrvatskog naroda:

Presveta Bogorodice i Majko naša, milosti puna, daj Majko da po tvom zagovoru oživi Crkva i Domovina, daj da se skupi sve što je rasuto, da se osvijesti sve što je zaboravljeno, da iz vjerne i teške prošlosti izraste vjerna i svjetlija budućnost. Izručujemo ti i posvećujemo Crkvu i narod Hrvata u Domovini i po svijetu raseljen. Ti znadeš najbolje sve naše nevolje. Umnoži nam vjeru, učvrsti nadu, ojačaj našu ljubav da prolazimo zemljom čineći dobro, da ustrajemo u pradjedovskoj vjernosti Petrovu nasljedniku u zajedništvu Katoličke Crkve. Najvjernija Odvjetnice Hrvatske, velika zagovornice sinova ljudskih, to te molimo. Amen!

Misu je suslavio dio članova Senjskog kaptola, među kojima domaći župnik Richard Pavlić, te još nekoliko svećenika. Asistirao je bogoslov Marko Butković. Pjevanje je predvodio katedralni zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike, uz orguljsku pratnju Milana Dučića.

Nakon mise središtem Senja prošla je tradicionalna procesija s kipom Gospe Ribarske koju su nosili mornari uz prvopričesnice u bijelom te pratnju Gradske glazbe. U završnoj riječi na trgu ispred katedrale domaćin Pavlić zahvalio je svim dionicima proslave.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom