Lika nekretnine

Spriječimo požare otvorenog prostora

Objavljeno: 18.07.2023

OTOČAC - Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda predstoji nam razdoblje sunčanog vremena bez padalina, a temperature će prelaziti 30 stupnjeva zbog čega je velika i vrlo velika opasnost od izbijanja šumskog požara za veći dio Hrvatske, a osobito u njezinom priobalnom dijelu.

Hrvatska vatrogasna zajednica i Ministarstvo obrane poduzimaju sve mjere kako bi se požari spriječili i otkrili u samome početku čime se znatno skraćuje njihovo trajanje i intenzitet. Tako će od 17. srpnja zajedničkim preventivnim aktivnostima započeti i izviđanje iz zraka u kojem će sudjelovati protupožarni zrakoplovi Air Tractori i besposadni zrakoplovni sustav Orbiter koji će nadgledati priobalni dio Hrvatske. Izviđanje će se provoditi u točno uređenim rutama, a sukladno meteo prognozama i indeksu opasnosti od izbijanja požara.

Hrvatska vatrogasna zajednica podsjeća građane na dodatan oprez jer je neodgovorno ponašanje najčešći uzrok požara i preporuča:

  • održavati okućnice čistima jer time se smanjuje mogućnost proširenja požara na okolne objekte,
  • ako se koristi roštilj u sklopu domaćinstava, ne činiti to za vjetrovita vremena te obavezno ugasiti žar nakon njegova korištenja,
  • ne otežavati vatrogascima gašenje, a sebe ne dovoditi u opasnost kako bi se požar iz blizine promatrao ili fotografirao i snimao,
  • ne bacati opuške, staklo i ne paliti vatru na otvorenom prostoru.

M.K.

 

Novalja.coom