Lika nekretnine

U Senju najavljena Dužijanca u Mostaru

Objavljeno: 19.07.2023

SENJ - Trodnevnu duhovnu pripravu uoči proslave Gospe Karmelske-Ribarske u Senju ove je godine predvodio profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu i svećenik Subotičke biskupije dr. sc. Ivica Ivanković Radak, koji je najavio ovogodišnju proslavu Dužijance.

Nakon središnje mise i procesije središtem Senja koju je predslavio biskup Zdenko Križić u suslavlju s kanonicima Senjskog kaptola, a prije završnog biskupova blagoslova na prostoru ispred senjske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije dr. Ivaković Radak je pozdravio nazočne vjernike i subraću svećenike na svom ikavskom bunjevačkom narječju te najavio ovogodišnju proslavu Dužijance.

-Kao što se kod vas moru ne vidi kraja, tako se ni kod nas u Bačkoj ne vidi kraja žitu. Vama je more izvor života kao i nama žitnice u Bačkoj te uvijek molimo nebeskog Oca za blagoslov. Tako u Subotici svake godine slavimo Dužijancu, ove godine po 113. put, a po prvi put ona će se proslaviti i u Mostaru 23. srpnja. Ideja je da se Bunjevci iz svih država tamo nađu, iz Vojvodine, Mađarske, Like i Senja te da pokažemo da smo svi jedna grana hrvatskog naroda. Budimo i ostanimo ponosni uz vjeru i Boga – kazao je Radak.

Dužijanca kao najveća kulturna manifestacija bunjevačkih Hrvata započela je na blagdan sv. Marka evanđelista 25. travnja blagoslovom žita i polja misnim slavljem u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom