Lika nekretnine

Obilježen Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora

Objavljeno: 15.08.2023

KNIN - U Kninu je obilježen Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora, pri čemu se podsjetilo na prvu razmjenu zarobljenika u Tepljuhu u noći s 13. na 14. kolovoza 1991., kada je oslobođeno 54 hrvatskih vojnika i policajaca. Položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95, kod Stare Bolnice i u Tepljuhu.

U Kninu su u vrijeme Hrvatskog domovinskog rata funkcionirala četiri logora: Stara bolnica, Kula, Vojarna i logor Golubić, uz više manjih logora. Kroz ove logore prošlo je više tisuća logoraša, koji su u njima bili zatvoreni bez higijenskih i drugih uvjeta za život, gladni, žedni, na hladnoći i vrućini, uz stalna fizička i psihička mučenja, ispitivanja i tučenja, a često i silovanja, gdje je batinama ubijeno više desetaka logoraša, kao i više stotina civila koji nisu dovođeni u logore.

Kroz logor u kninskoj bolnici prošlo je više od 600 zatočenika, na prozorima je imao rešetke, a u ćelijama je bilo od 10 do 14 zatočenika. U svakom su hodniku bila po dva stražara koji su svakodnevno puštali policajce koji su zatočenike odvodili na ispitivanja. Osim čuvara, dolazile su i druge uniformirane osobe i iskaljivale bijes na zatočenicima.

Kod odvođenja i dovođenja na ispitivanja na svakom se zatočeniku vidjelo da je bilo teških fizičkih tortura. Pojedinci su doživljavali strahote od premlaćivanja, uključivanja na induktor poljskog telefona, pa sve do seksualnog zlostavljanja. Zatočenike su za vrijeme zatočenja odvodili na teške radove kao što su utovari, istovari i slično.

Eto, to se sve odvijalo u toj zločinačkoj „divnoj tvorevini", nazvanoj tzv. Republika Srpska Krajina, gdje je carevala „blagost, poštenje i pravda“. Kao uzor svima kakva je „humanost“ bila na djelu.

M.K.

 

Novalja.coom