Lika nekretnine

Molitvom i sjećanjem obilježena 31. godišnjica razmjene ratnih zatočenika u Nemetinu

Objavljeno: 16.08.2023

NEMETIN - Preživjeli zatočenici srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora okupili su se uz spomenik Vrata slobode u Nemetinu u Osijeku, na spomendan sv. Maksimilijana Marije Kolbea, u ponedjeljak 14. kolovoza 2023., da bi u molitvenom i komemoracijskom zajedništvu obilježili 31. godišnjicu velike razmjene ratnih zatočenika.

Obilježavanje Dana sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora počelo je intoniranjem hrvatske himne uz podizanje hrvatskoga stijega i odavanjem počasti poginulima i umrlima te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravko Komšić pozdravio je predstavnike Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije koji su govorili okupljenima, gradova Vukovara i Osijeka, Ministarstva hrvatskih branitelja te saborske zastupnike. Komšić je podsjetio da su na dan razmjene 14. kolovoza 1992. oslobođeni iz logora većinom bili vukovarski branitelji i civili koji su 18. studenog 1991. pali u ruke okupatora i nakon devet mjeseci mučenja dočekali slobodu. No, naglasio je, do danas Hrvatska i logoraši nisu dobili odštetu zbog vremena provedenog u logorima, unatoč četrdesetak tužbi.

Molitvu uz zahvalu Bogu za život i odavanje počasti poginulima, ubijenim i umrlim logorašima predvodio je župnik Župe sv. Josipa Radnika u Borovu naselju Ivan Bošnjak. - S dubokim osjećajem i velikom zahvalnošću okupili smo se ovdje u Nemetinu, mjestu posljednje velike razmjene, da bismo Gospodinu zahvalili za dar života koji je sačuvao tolikim našim logorašima, nakon mnogih mučenja i poniženja, ali i da bismo se prisjetili i Gospodinu uputili svoje molitve za sve ubijene u logorima i umrle uslijed posljedica zlostavljanja i mučenja. I dok zahvaljujemo Gospodinu za dar njihova života, dok zahvaljujemo našim braniteljima, molimo za sve njih i njihove duše, neka ih Gospodin nagradi vječnim životom - rekao je Bošnjak.

Komšić je naposljetku zahvalio za zajedništvo koje je za preživjele kao rođendansko, slavljeničko te pozvao na bratsko druženje u Vukovar.

-Svim zatočenicima srpskih koncentracijskih logora želim sretan rođendan. Sjetimo se onih koji više nisu s nama. Mnogi od preživjelih su danas bolesni i želim im da što prije ozdrave - kazao je predsjednik osječko-baranjskog HDLSKL-a Damir Buljević. Dodao je da društvo broji oko 5.000 članova, a kroz logore je prošlo približno 7.700 zatočenika. Vukovar ima oko 4.500 logoraša, a umrlih u logorima je oko 300. Sveukupno je bilo oko 30.000 zatočenika, a Hrvatska i danas traži 1.780 osoba očekujući odgovore na humanitarno pitanje gdje su posmrtni ostaci zatočenih, nestalih i umrlih u Domovinskom ratu. Zbog posljedica mučenja svake godine je sve manje oslobođenih zatočenika koji slave drugi rođendan.

U Nemetinu je, uoči Velike Gospe, razmijenjeno 714 hrvatskih branitelja, žena i civila zatočenika srpskih i crnogorskih logora.

IKA

 

Novalja.coom