Lika nekretnine

Predstavljen nacrt Strategije biogospodarstva do 2035.

Objavljeno: 12.09.2023

OTOČAC - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima sudjelovala je na predstavljanju nacrta Strategije biogospodarstva do 2035.

Biogospodarstvo je Nacionalnom razvojnom strategijom Hrvatske do 2030. izdvojeno kao gospodarski model s velikim potencijalom, osobito u ruralnim područjima. Biogospodarstvo u Hrvatskoj sudjeluje s devet posto u bruto dodanoj vrijednosti, odnosno, u 2020. biogospodarstvo je ostvarilo dodanu vrijednost 3,7 milijarde eura. Tome najviše pridonose oni koji obrađuju, unaprjeđuju, čuvaju ili koriste kopnene ili morske bioresurse, zatim oni koji takve resurse koriste da bi prerađivali i proizvodili hranu.

Ministarstvo poljoprivrede najviše je posvećeno sektoru poljoprivrede i svemu onome što se uz taj sektor povezuje. Međutim, politika i promišljanja izlaze izvan okvira same poljoprivredne proizvodnje te zahvaćaju problematiku cjelokupnog ruralnog prostora, uključujući mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta i unaprjeđenje životnih uvjeta.

Nacrt Strategije biogospodarstva do 2035. predstavila je ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever-Koren – obavještava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom