Lika nekretnine

Nadasve uspješna 17. Smotra folklora Otočac

Objavljeno: 19.06.2016

OTOČAC – Sinoć je završena 17. Smotra folklora u Otočcu. I kao vijest može se reći da ju nije prekinula kiša, nebo je poslužilo ovogodišnju smotru, smilovalo se, vjerojatno su se djelatnici Gackoga pučkog otvorenog učilišta, kao glavnog organizatora svih dosadašnjih smotri, jako i usrdno molili Bogu. Dapače, vrijeme je bilo baš 'najtaman', ni prevruće, ni prehladno, nikoga nije morao uhvatiti 'švic'. Gotovo pa idealno vrijeme, reklo bi se za neki drugi mjesec u godinu, za travanj primjerice, a ne za lipanj. No sve to sada nije bitno, bitno je da je smotra uspješno održana, a jest, da je nastupilo 17 folklornih skupina i društava (samo je jedno društvo iz Gospića otkazalo u međuvremenu svoj nastup) i da su mogli pokazati svoj rad i njegov rezultat.

Svako društvo je imalo određenu temu, netko se bavio običajima u vrijeme kosidbe (pravo je vrijeme za taj posao, ali ne da kiša) - netko je kosio, netko vodu nosio, netko je pirovao, netko se nekima drugima običajima bavio, a to je dalo dosta zanimljivu i šaroliku sliku nastupa. Sve nastupe pratio je 'strašni sud' u sastavu najboljih poznavatelja tradicijske hrvatske baštine u pjesmi, plesu i običajima: Joško Ćaleta, Josip Forijan i Tvrtko Zebec. Koliko se moglo nasluhnuti, 'strašni sud' je generalno ocijenio nastupe svih društava dobrim, istakli su da se svake godine vidi napredak u radu i da nemaju većih zamjerki. Pažljivo uho je još moglo čuti da kakvih sve smotri ima, da je ova u Otočcu pravi melem za oči i uši.

Kako je već ranije istaknuto, na ovogodišnjoj smotri su nastupala folklorna društva čak iz četiri županije: Karlovačke, Zadarske, Zagrebačke županije, naravno i Ličko-senjske, ali premoćnu pozornost publike su pobrale gošće iz Čikaga – Vokalna skupina korijeni.

Smotru je prigodnom besjedom popratio i otvorio otočki gradonačelnik Stjepan Kostelac. Valja također napomenuti da je smotra održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Otočca.

A nakon završetka 'službenog' dijela programa, veselje se nastavilo do duboko u noć, za što se pobrinuo TS Mirakul. Prostor ispred Gackoga pučkog otvorenog učilišta bio je pravi plesni podij. Tako i treba, ne radi se smotra samo radi smotre, radi se radi ljudi, ne samo članova folklornih društava i skupina, već i radi publike. A ove godine središte Otočca je bilo puno, a to opravdava svaki trud i trošak oko organizacije smotre folklora u Otočcu. I eto, ako Bog da, otočka smotra će dogodine biti 'punoljetna'. Punoljetnost je  veliki korak promjene u životu svakog čovjeka, a kada su u pitanju ovakve manifestacije onda još i veći.

I. B.

Novalja.coom