Lika nekretnine

Otočki srednjoškolci na Danima baštine i turizma za mlade 2018. u Hvaru

Objavljeno: 15.10.2018

U sklopu programa nacionalnog susreta „Dani baštine i turizma za mlade 2018.“, koji je proteklog tjedna (od 12. do 14. listopada) održan u Hvaru povodom 150. godišnjice turizma grada Hvara i Europske godine kulturne baštine, Srednja škola Otočac predstavila se projektom „GaČAnska domaća ila“ koji je osmislila prof. hrvatskog jezika Manja Kostelac-Gomerčić.

Taj je projekt (zajedno s još 4 projekta srednjih škola i 5 projekata osnovnih škola iz cijele Hrvatske) odabran na natječaju „Turistička kultura“, čija je tema ovoga puta bila „Zlatna formula hrvatskog jezika ČA-KAJ-ŠTO“. Nagrađeni su projekti prezentirani u sklopu 11. nacionalne „Smotre turističke kulture 2018.“ koja je održana u glasovitom hvarskom Arsenalu.

Projekt projektnog tima Srednje škole Otočac  sastoji se od eseja, PP prezentacije i scenskog uratka, koji je za potrebe predstavljanja na Hvaru skraćen na 14 minuta izvedbe. Prezentaciju i igrokaz izvele su učenice 4. razreda programa ekonomist Nikolina Tonković, Lucija Kalac i Petra Ilić, a članovi povjerenstva pohvalili su njihov nastup, uigranost i spontanost. Igrokaz je nastao prema predlošku čakavskog dramskog teksta književnika Milana Kranjčevića, a osim u prostoru škole, uvježbavan je i u prostoru Narodne knjižnice Otočac. Prateće promidžbene letke GaČAnska domaća ila izradili su učenik 4. razreda ekonomist Tomislav Podnar, prof. Gordana Žubrinić, prof. Silvija Vašarević i prof. Manja Kostelac-Gomerčić. Izložbeni štand kojim je Srednja škola Otočac predstavila Otočac i Gacku na Hvaru vodila je prof. Gordana Žubrinić, a izložbenu ponudu (turističke prospekte, suvenire i „zalogajčiće“) potpomogli su Turistička zajednica Grada Otočca i Kućna radinost Danijela Tonković. Putovanje 5-članog projektnog tima srednjoškolaca do grada Hvara omogućio je Grad Otočac.

***

Ostali odabrani projekti su:

„Miraz – svadbeni običaji ivanečkoga kraja“ OŠ iz Ivanca;

„Soba Marije Bango“ OŠ iz Legrada (Međimurje);

„Lipi naš viški“ OŠ iz Visa;

„Miljenko i Dobrila“ OŠ iz Bijaća,

„Zavičajna slovarica“ OŠ iz Nuštra;

„Nematerijalna baština grada Zagreba“ Gimnazije Tituša Brezovačkog iz Zagreba;

„Ča klapa piva“ SŠ iz Vele Luke;

„Kartulina z Žminja“ SŠ iz Pazina;

„Ča povidaš?“ Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule.  

Svim odabranim projektima zajednička je profesionalnost, zanimljivost, originalnost, izuzetna kreativnost i maštovitost, duhovitost, razigranost, velika razina poznavanja i korištenja modernih tehnologija (odlični filmovi), sinergija unutar projektnih timova (na projektima je radilo i do 40 osoba najmanje godinu dana), iskorištenost ostalih učeničkih talenata (klapsko i zborsko pjevanje, sviranje, folklorni napjevi), razumijevanje baštine kao podloge za dobar turizam.

***

Uz predstavljanje nagrađenih školskih projekta u sklopu „11. smotre turističke kulture 2018.“, a koji su ispunili subotnje vrijeme od 8 do 13 sati, program nacionalnog susreta „Dani baštine i turizma za mlade“ sadržavao je obilje raznovrsnih, umjetničkih, kulturnih i kreativnih sadržaja. Tako su, primjerice, sudionici Smotre imali priliku pogledati kazališnu predstavu Ribanje i ribarsko prigovaranje Hvaranina Petra Hektorovića (povodom 450. obljetnice prvoga izdanja Ribanja u Veneciji 1568.) u hvarskoj Loži u izvedbi Hvarskog pučkog kazališta (gačanskoj publici poznatoga iz gostovanja njihove predstave Prikazanje života svetoga Lovrinca u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu), a u publici su bili i glumac Rade Šerbedžija i redateljica Lenka Udovički.

Sudionici skupa imali su također priliku nazočiti na nekoliko književnih predstavljanja, od slikovnica i znanstvenih priručnika do nove zbirke stihova hvarske pjesnikinje Zvjezdane Čagalj, na kojoj su pjesnikinjine stihove čitali i glumac prof. Milan Lakoš i pjesnik Enes Kišević. Moglo se razgledati znamenitosti Hvara pod stručnim vodstvom, uključujući Hvarsko povijesno kazalište čija je obnova u tijeku, a ulaz na tvrđavu Španjola za sudionike Smotre bio je besplatan.

***

Osim Smotre turističke kulture 2018., čije je svečano otvorenje upriličeno u petak navečer uz prigodni program „Lipa forska ric“ i pozdravne riječi organizatora – dr. sc. Nansi Ivanišević (Ured drž. Uprave SDŽ), gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka i prof. Nade Jeličić (ravnateljica OŠ Hvar), u sklopu manifestacije „Dani baštine i turizma za mlade“ u petak je održan i cjelodnevni stručni skup  „Građanski odgoj i preventivni programi“ s temeljnom zadaćom usvajanja projektnog učenja korištenjem metode „Projekt građanin – istraživanje i oživljavanje kulturne baštine i razvoj turističke kulture“. Voditelji radionica bili su viša savjetnica za nacionalne programe AZOO prof. Nevenka Lončarić-Jelačić, viši savjetnik mr. sc. Tomislav Ogrinšak i viša savjetnica za stručne suradnike defektologe Alma Rovis Brandić.

Autorica i voditeljica višegodišnjega projekta Turistička kultura je dr. sc. Nansi Ivanišević (sada voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, šport, tehničku kulturu i informiranje pri Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji). Projekt se ostvaruje u zajedništvu odgojno-obrazovnih, kulturnih, gospodarsko-turističkih, upravnih institucija i civilnih organizacija s ciljem da se mladog čovjeka (učenika) postavi u izravan, praktičan i zabavan kontakt sa svojim identitetom: prošlošću, materijalnom i nematerijalnom baštinom i prirodnim okruženjem. Krajnji cilj je da se to znanje, prepoznato u mnogim sredinama, na najbolji način vrednuje na razini prosvjetnih vlasti. Prije 10-ak godina postojala je inicijativa da Turistička kultura postane školski predmet, ali se odustalo zbog preopterećenosti školskih programa. Sada je Turistička kultura dio Građanskog odgoja s obzirom da je danas u svijetu na cijeni kulturna raznolikost, a važan je njezin gospodarski aspekt. Turistička kultura pomaže mladima da sa svojim učiteljima osvijeste način stjecanja potrebnih znanja koja će im pomoći da naslijeđene vrijednosti pretvore u neku novu, buduću vrijednost. Nove tehnologije, informatička opremljenost škola i individualne osposobljenosti njezina korištenja otvaraju brojne dodatne kreativne mogućnosti.

Suočeni smo s poražavajućim trendom gubitka identiteta kod mladih. Slikovit je primjer s jednog međunarodnog susreta mladih kada su dobili nenajavljeni zadatak predstaviti svoju zemlju i odakle dolaze. Mladi Amerikanci zadatak su savršeno odradili predstavivši svoju zemlju u najboljem svjetlu, dok su zbunjeni mladi Hrvati bili na sto muka što reći. Projekt Turističke kulture između ostalog pomaže mladom čovjeku artikulirati pitanje identiteta.

Tema ovogodišnje Smotre turističke kulture bila je hrvatska trojezičnost odnosno trojstvena narav hrvatskoga jezika - čakavica, kajkavica i štokavica. Uočljiv je trend da u svim sredinama mladi sve manje poznaju i sve manje žele znati svoj dijalekt i lokalne govore, a rezultati državne mature pokazuju da puno bolje znaju engleski nego materinski, hrvatski jezik, naglasila je i Nansi Ivanišević. „Zlatnu formulu hrvatskog jezika – ča, kaj, što“ skovao je i godinama je promiče hrvatski pjesnik i diplomat Drago Štambuk (ali unatoč najavi, na žalost, na kraju nije mogao sudjelovati na Danima baštine i turizma u Hvaru).

Sve to upućuje na opasne trendove kojih mnogi nisu svjesni – da globalizacijski procesi u Hrvatskoj u negativnom smislu nadjačavaju  važno gospodarsko uporište - baštinu. Ono što se odvija u sklopu projekta Turistička kultura i Dana baštine i turizma za mlade u Hrvatskoj nije medijski peviše eksponirano, ali je obećavajuće kao težnja da turistička kultura predstavlja dio dobro uređene odgojno-obrazovne i kulturne politike koja promišlja i ostala kretanja u društvu.

„Dani baštine i turizma za mlade 2018.“ u Hvaru održani su pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a u organizaciji Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, nevladine organizacije Prokultura Split, Agencije za odgoj i obrazovanje RH i OŠ Hvar. Pokrovitelj je Grad Hvar, a glavni partner hotelsko poduzeće Sunčani Hvar uz potporu TZ Grada Hvara.

 

M.K.G./I.B.

Novalja.coom