Lika nekretnine

Stručni skup “700 godina mjesta Sveti Juraj” okupio brojne posjetitelje i ponudio zanimljiva saznanja

Objavljeno: 21.10.2018

20. listopada 2018. godine u Vatrogasnom domu u Svetom Jurju održan je stručni skup u povodu proslave 700. obljetnice mjesta Sveti Juraj. Posebni gosti i predavači bili su mons. dr. Mile Bogović, koji je govorio na temu Opatija i mjesto Sveti Juraj, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, koji je predstavio temu Civitas – municipium Lopsica te prof. dr. sc. Mithad Kozličić s temom Sedam stoljeća naselja Svetoga Jurja u svjetlu kartografskih povijesnih izvora. Skup su pozdravnim govorom otvorili domaćin,  vlč. Silvio Milin, dekan Senjskog dekanata i predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović. Predavači su zanimljivim i informativnim predavanjima brojnim posjetiteljima skupa uspješno predstavili  mjesto s različitih pristupa – povijesnoga, arheološkoga i kartografskoga.

Naselje Sv. Juraj podvelebitsko je mjesto smješteno na jadranskoj obali južno od Senja. U rimsko doba poznato je kao Municipium Lopsica. Njegova povijesna nit neprekidno teče od prapovijesti do danas, što dokazuju zemljovidi, pisani dokumenti i brojna arheološka građa. Na  najstarijim portulanskim kartama od početka 14. do 15. stoljeća podvelebitski prostor prikazivan je shematizirano, uopćeno i izobličeno. Prema reprodukcijama izvornika objavljenim kod M. Kozličića (1995.), među geografskim objektima imenovani su samo Senj i Sv. Juraj. Tako su primjerice Senj i Sv. Juraj prikazani na portulanskoj karti Jadrana Pietra Vescontea iz 1318. (signa s.ti georgy);  portulanskoj karti Europe Abrahama de Cresquesa iz 1375. (segna san zorzo), portulanskoj karti Europe Nicolasa Passqualinija iz 1408. (segno s. zorzi), portulanskoj karti Jadrana Jachobusa Giroldisa iz 1426. (segna s.to çorçi), portulanskoj karti Jadrana Gratiosusa Benincase iz 1472. (segna san giorgio), portulanskoj karti Jadrana Gratiosusa Benincase iz 1472. (segna i san giorgio), dok je samo Senj prikazan na portulanskoj karti Europe Angellinusa de Dalorta iz 1325. (Signa) i portulanskoj karti Europe Angelina Dulcerta iz 1339. (Segna).

Zahvaljujući ovom značajnom otkriću prikaza naselja  Sveti Juraj na karti iz 1318.  Grad Senj je i odlučio  obilježiti ovo sedmostoljetno postojanje mjesta Sv. Juraj.

U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa Senjkinja, koja je publiku posebice razgalila izvedbom pjesme Sveti Juraj autora Vladimira Jurčenka, za koju je glazbu napisao Fran Šojat, a uz pratnju Eme Tomljanović na gitari.

Proslava se nastavlja procesijom i svetom misom u Svetom Jurju u nedjelju, 21. listopada 2018., s početkom u 10.30.

Ana Vukelić, prof. / Foto: A. V.

Novalja.coom