Lika nekretnine

Godišnji susret članova Župnih pastoralnih vijeća

Objavljeno: 04.11.2018

Otočac je danas bio središte biskupije gdje se okupilo 238 članova Župnih pastoralnih vijeća iz cijele Gospićko-senjske biskupije. U 15,00 sati Bogoslužje Riječi u crkvi Presvetog Trojstva predvodio je biskup ordinarij mons.Zdenko Križić.

U svojim razmišljanjima biskup je govorio Božjem i kršćanskom pozivu. Svaka je osoba poziv, na koncu čovjekov život sam po sebi je poziv. Čovjek neprestalno Boga prima kroz život, čovjek je pozvan od početka na zajedništvo s Bogom. Čovjek je započeto dijelo Božje mora nastaviti stvarati, čovjek je Božji sklad. I muško i žensko su čovjek. Prvi poziv je poziv na život, Bog je dao čovjeku slobodu, čovjek može surađivati ili ne surađivati s Bogom. Čovjek se u svojoj slobodi može postati i Božje razočarenje, Bog ima nadu u svakog od nas. Čovjek se može distancirati od Boga. Kroz suradnju s Bogom čovjek priprema sebi ime, čovjek se mora ostvarivati kroz zajedništvo s Bogom. Temeljni poziv je na vjeru u Isusa Krista, poziv je Boži dar. Živite dostojno poziva na koji ste pozvani. Nije samo redovnički život poziv za svetost nego svakog kršćanina. Slabi nam vjera, slabi nam ljubav, vjere ima još u našem narodu hvala Bogu. Mi možemo svojim životom svjedočiti, pokazivati svoju ljubav prema Bogu, roditelji, djedovi, bake mogu poticati mlade da slušaju Božji glas. Ako Bog vaše djete zove, zove ga da bude sretno a ne nesretno, nemojte si umišljati da znadete bolje od Boga. Mi Bogu ne možemo ništa dati ni oduzeti, ako nestane vjere na zemlji neće nestati Boga, nego će nestati nas. Molite za one koji su se odazvali pozivu Boga. Nema očuvanja poziva bez napora i teške borbe. Moleći za svoje svećenike budite njihovi korektivi, bolje da se na vas naljuti svećenik nego dragi Bog, molite za svoje svećenike. Budimo osjetljivi na ovu potrebu Crkve, budite svojim kršćanskim životom poticaj mladima - poručio je biskup Zdenko. 

Nakon Bogoslužja bilo je druženje i okrijepa vijećnika u župnom Pastoralnom centru, a potom su okupljeni vijećnici imali predavanje u kino sali Gackog pučkog otvorenog učilišta na temu "Važnost župne zajednice za razvoj duhovnog zvanja" o čemu je govorio mladi svećenik vlč.mr.Zvonimir Mikulić, duhovnik u sjemeništu "Zmajević" u Zadru. Istakao je da je 25% mladih (prema mišljenju nekih duhovnika) pozvano u svećeničko zvanje. Poziv se mjeri odgovorom koji može biti velikodušan ali mogu prevagnuti sitni mali interesi. To posebno vrijedi u našem vremenu individualizma i relativizma koji ruše ideale. Vjerničke zajednice mole i trebaju moliti za zvanja, čitati Božju riječ, odrediti dan klečanja. Možemo i svoju patnju namijeniti za duhovna zvanja. 

Na početku predavanja sve je pozdravio Povjerenik za pastoralna vijeća u biskupiji mons.mr.Tomislav Šporčić, župnik i dekan otočki,  zahvalio se svima na dolasku i vrlo velikom odazivu. 

O Pastoralnom programu 2018/2019. govorio je generalni vikar biskupije mons.Marinko Miličević.

Riječi zahvale vijećnicima na kraju uputio je biskup Zdenko i udijelio Božji blagoslov za povratak svojim kućama. 

I.B. 

 

 

Novalja.coom