Lika nekretnine

Sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama

Objavljeno: 08.11.2018

OTOČAC – Nije to lako, treba pratiti razne portale i pogledati gdje se što nudi. Postavlja se samo jedno pitanje, ako će se ljudi samo time baviti, pregledavati portale, a kada će obavljati poslove koje inače obavljaju? Tako je krajem listopada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Kako je iz poziva vidljivo, sufinancirati će se nabava i ugradnja kotlova na biomasu i dizalice topline (ma što god to značilo). Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u rasponu od 40 do 80 posto, odnosno maksimalno do 35.000 kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45.000 kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 metara četvornih.

Postotak sufinanciranja ovisi o lokaciji kuće, pa će tako do 80 posto sredstava moći dobiti stanovnici područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60 posto građani na brdsko planinskom području ili na drugoj skupini otoka, dok će svima ostalima biti na raspolaganju 40 posto bespovratnih sredstava.

Natječaj je otvoren od 31. listopada do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja godine.

M.K.

Novalja.coom