Lika nekretnine

Priče iz djetinjstva Gorana Jurkovića

Objavljeno: 05.12.2018

OTOČAC – Ovih je dana iz tiska izišla još jedna knjiga, a u nakladi Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke. Radi se o Pričama iz djetinjstva autora Gorana Jurkovića, rođena u Kompolju a s prebivalištem u Korenici. Knjiga je tiskana u ediciji Biblioteka Moja prva knjiga, što svjedoči da je to autorov prvijenac.

Radi se o 29 priča „iz djetinjstva“, zapravo evokacija je to najranijih sjećanja i doživljaja. Djetinjstvo, zrelost i starost, to su tri odrednice prosječnoga ljudskog života. Vrijeme je to odrastanja, doživljaja svijeta i doživljaja – sebe. Ono je najkraće doba života, ali je zato možda i najbogatije osjećajima.

O djetinjstvu su pisali mnogi, najveći književnici. No, ne pišu samo o djetinjstvu literati, pišu i oni koji nemaju literarnih pretenzija, osobito je to svojstveno suvremenu čovjeku kojemu na raspolaganju stoje sve mogućnosti elektronična svijeta, lako dostupna. A kad se malo promotre samo naslovi takvih uradaka, uglavnom su to „mirisi djetinjstva“, „okusi djetinjstva“, „blagdani djetinjstva“, „slike iz djetinjstva“, „čarobna djetinjstva“ … I autor ovog djetinjstva se posve uklopio u taj sklop „pričama iz djetinjstva“.

Autoru je njegovo djetinjstvo lijepo, drago, očaravajuće, prebogato osjećajima i doživljajima. Jednom riječju – idilično. No, djetinjstvo mu je protkano sjetom prolaznosti, to se osjeća u svakoj njegovoj priči (Nove tenisice). Gotovo pa da se do krajnjih granica, koliko god se dalo, opirao napuštanju djetinjstva (Moja praćka; Belo pero), iz čega se može naslutiti da je autor već od rane dobi bio svjestan ljepote svoga djetinjstva, što nije uvijek slučaj. Bio je svjestan nužnosti odrastanja i neizbježna prelaska u zrelu dob, a to mu se dogodio na prilično bolan i ružan način (Škola u plamenu – kraj moga djetinjstva).

M. K.

Novalja.coom