Lika nekretnine

Stručno vijeće vjeroučitelja o Školi za život

Objavljeno: 26.01.2019

OGULIN - U Ogulinu je u Prvoj osnovnoj školi održano u srijedu treće ovogodišnje stručno vijeće za vjeroučitelje Gospićko-senjske biskupije, a središnja tema bila je edukacija o pripremi za provedbu Škole za život i novog kurikula za vjeronauk. Predavanje su održali članovi stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikulne reforme Krešimir Biršić i Anita Bahovljanec iz Koprivnice.

Oko trideset vjeroučitelja na početku je pozdravio domaćin ravnatelj Prve osnovne škole Zvonko Ranogajec, kao i voditeljica stručnog vijeća za vjeronauk Gospićko-senjske biskupije Ivona Rendulić.

Krešimir Biršić je pojasnio smisao edukacije uoči uvođenja frontalne reforme za slijedeću školsku godinu s ciljem da se vidi kako u tomu procesu stoje vjeroučitelji. Ukazao je na osnovne stvari te dao upute kao se pripremati u virtualnim učionicama preko programa Loomen u cilju jačanja i razvoja profesionalnih kompetencija. Cilj je kod učenika navoditi aktivnosti uz pomoć kojih se dolazi do ishoda.
Anita Bahovljanec je govorila o metodama i načinima rada te metodama vrednovanja pri čemu postoje četiri glavne domene, teme i više ishoda. Pripreme više ne postoje kao uniformirani obrasci već na temelju loomena koji je riznica i bogatstvo ideja. Pri tome se u njegovoj provedbi očekuje i pomoć zajednice. Svrhoviti primjenu digitalnih alata određuju sami vjeroučitelji.

Zatim su im prezentirane virtualne učionice na temelju kojih će se i izrađivati razredni kurikuli. Spomenut je i program One note kao dio Officea 365 kao jedna od najprimjerenijih u spektru digitalnih alata. Za vjeroučitelje je bitno da će se u proces nastave vjeronauka kao dijela Škole za život uključiti i nedjeljna misa na temelju čega će doći do cjelovitog učenja.

GSB/M.K.

Novalja.coom