Lika nekretnine

HU-GO, novosti za kamione teže od 3.5 t u Mađarskoj

Objavljeno: 29.01.2019

OTOČAC - Od 3. veljače ove godine uvodi se nova obaveza unošenja podataka o ekološkoj kategoriji teretnog vozila u sustav elektronične naplate cestarine u Mađarskoj (National Toll Payment Services PLc  „HU-GO“). U sustav se obvezno moraju registrirati sva teretna vozila dopuštene ukupne mase veće od 3,5 tone na naplatnim dionicama brzih i glavnih cesta, doznali smo u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Otočac.

Obveza je svih korisnika sustava da pravilno unose podatke o ekološkoj kategoriji teretnog vozila. Unos podataka od  3. veljače ove godine je obvezan i podliježe sustavu kontrole i izricanju novčane kazne u slučajevima nepravilno klasificirane ekološke kategorije vozila kao i u slučajevima neunošenja podataka.

Cilj unošenja podataka o ekološkoj kategoriji vozila je da se prema načelu „zagađivač plaća“ pojačaju mjere poštenog tržišnog natjecanja unutar tržišta prijevoznika. Potreba kontroliranja ekološke kategorizacije teretnih vozila regulirana je normama Europske unije.

M. K.

Novalja.coom