Lika nekretnine

Pčelarima više europskog novca

Objavljeno: 28.02.2019

OTOČAC – Smiješi li se pčelarima europski novac? Vele da da, temeljem prijedloga nacionalnoga pčelarskog programa od 2020. do 2022. godine na raspolaganju im treba biti oko 3,2 milijuna eura godišnje. A za što su sve ta sredstva namijenjena?  Za tehničku pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, odnosno za suzbijanje štetnika i bolesti pčela, za obnovu pčelinjega fonda i drugo.

Nacrt prijedloga nacionalnog pčelarskog programa Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javnu raspravu, a ona će završiti do 6. ožujka.

Iako su predviđena sredstva od 3,2 milijuna eura godišnje, Ministarstvo poljoprivrede napominje da su ti iznosi indikativni do donošenja nove provedbene Uredbe Europske komisije u kojoj će biti navedeni konačni iznosi EU doprinosa. Dakle, određene promjene su moguće. Iznosi su izračunani u skladu s potrebama pčelara u prethodnom razdoblju te planiranim aktivnostima.

Programom se predviđa osam mjera pomoći pčelarima, 1,65 milijuna eura godišnje odnosilo bi se na tehničku pomoć pčelarima i organizacijama pčelara. Za mjeru suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, predviđen je godišnji iznos od 645.500 eura, za obnavljanje pčelinjeg fonda 401,700 eura, za racionalizaciju troškova selećeg pčelarenja 353.400 eura. Kako iz ovakve računice proizlazi pčelari bi trebali godišnje imati na raspolaganju oko milijun eura više nego dosada.

M. K.

Novalja.coom
Novalja.coom