Lika nekretnine

Predstavljeni krediti za financiranje privatnih iznajmljivača

Objavljeno: 04.04.2019

OTOČAC – Jučer je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Otočac HBOR predstavio mogućnosti financiranja privatnih iznajmljivača u suradnji s Ministarstvom turizma.  Te kreditne linije predstavila je Vesna Bartolović Stančić, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Primorje i Gorski kotar.

Ova linija kredita odnosi se na obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje postojećih objekata s ciljem usklađivanja standarda objekata koji su dobili rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu prije 1. rujna 2007. g., uz uvjet ishođenja novog rješenja o kategorizaciji objekta, odnosno poboljšanja postojeće ponude objekata u okviru iste kategorizacije.

Također se odnosi i na obnovu, izgradnju i opremanje unutarnjih i vanjskih bazena, wellnessa, izgradnju i opremanje potrebne infrastrukture i pratećih objekata za cikloturizam, šport i rekreaciju, te razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja, kao dopunu ponude uz uslugu smještajnog kapaciteta u domaćinstvu Iz ovoga je isključeno financiranje nabave pokretne opreme i prijevoznih sredstava.

Ovi krediti se ne mogu koristiti za izgradnju novih i povećanje postojećih smještajnih kapaciteta, za refinanciranje postojećih kredita krajnjih korisnika i za refundaciju vlastitih sredstava krajnjih korisnika uloženih u projekt.

Za rečenu namjenu mogu se dobiti krediti od 20.000 do 375.000 kuna, odnosno krediti uz valutnu klauzulu od 2.600 do 50.000 eura. Pojedinom krajnjem korisniku moguće je odobriti financiranje najviše do iznosa 375.000 kuna odnosno 50.000 eura za ulaganje u jedan ili više objekata.

Za kredite u kunama kamatna stopa je 3,70 posto godišnje, od čega Ministarstvo turizma subvencionira 1 p.p. godišnje, tako da kamatna stopa za krajnjeg korisnika kredita iznosi 2,70 posto godišnje.

Za kredite uz valutnu klauzulu kamatna stopa je 3 posto godišnje, od čega Ministarstvo turizma subvencionira 1 p.p. godišnje, tako da kamatna stopa za krajnjeg korisnika iznosi 2 posto godišnje.

Ovi krediti se mogu realizirati Hrvatskoj poštanskoj i u Podravskoj banci .

M. K.

Novalja.coom