Lika nekretnine

Poštujte suverenitet! – zagrmjela je Ruža u Bruxelessu

Objavljeno: 04.04.2019

Hrvatska europarlamentarka i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić pisala je povjereniku za proširenje EU Johannesu Hahnu koji se zalaže za ukidanje jednoglasnosti uz odlučivanje o većini pitanja koja se tiču proširenja.

‘Budući da su Republika Hrvatska i ostale države koje su punopravne članice Unije postale prije nje sve uvjete za članstvo u Uniji morale ispuniti u potpunosti, uključujući i navedenih 300 jednoglasnih odluka, ne misli li povjerenik Hahn da bi ovakav gotovo isključivi prelazak na glasovanje kvalificiranom većinom bio diskriminatoran prema državama koje su uvjete za članstvo ispunile detaljno i beskompromisno?’, upitala je hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić.

Povjerenik za proširenje Johannes Hahn je, objašnjava, rekao kako se zalaže za ukidanje jednoglasnosti u odlučivanju kod većine pitanja koja se tiču proširivanja te rekao kako je od otprilike 300 odluka koje se trebaju donijeti jednoglasno, 298 ih se po njegovu mišljenju treba donijeti kvalificiranom većinom.

Tomašić je u svojem pismu u kojem očekuje odgovor Europske komisije istaknula kako Hrvatska i dalje ima ‘mnogobrojna važna otvorenja pitanja sa Srbijom’ koja se nisu mogla riješiti na bilateralan način u posljednjih nekoliko desetljeća jer, piše ova eurozastupnica, Srbija uporno odbija s Hrvatskom voditi bilo kakve razgovore o Domovinskom ratu.

‘Ne misli li Komisija da će ovakvim prijedlogom Republici Hrvatskoj umnogome biti oduzeta mogućnost rješavanja ovih važnih pitanja? Smatra li Komisija da je u tom smislu efikasnost važnija od nediskriminacije i poštivanja suvereniteta individualnih država članica Unije?’, pitala je Tomašić.

PDN

Novalja.coom