Lika nekretnine

Ruža Tomašić: Ne ću dopustiti da se čeka ulazak Srbije i BiH da bi nam podvalili zajednički jezik

Objavljeno: 22.04.2019

Ne ću dopustiti da se čeka ulazak Srbije, BiH i ostalih u EU da bi nam podvalili ‘zajednički jezik’. Borba za hrvatsku kulturu i identitet važan je dio mog rada u EP-u, poručuje eurozastupnica Ruža Tomašić u razgovoru za Jutarnji list.

- Nisu svi dokumenti na hrvatskome, na odborima često nema prijevoda, a ni interna komunikacija unutar Parlamenta ne nudi naš jezik kao opciju. Stvar je principa, jer ako smo u EU ušli kao ravnopravna članica, onda je sramotno da se u šest godina nisu osigurali preduvjeti za punu primjenu hrvatskoga jezika kao jednog od službenih jezika Unije. Jedina sam od naših zastupnika prosvjedovala pred punom vijećnicom u Strasbourgu, oba puta kad se o tome glasovalo. Treći put više ne će biti prosvjeda, nego ću na sve moguće načine kroz strukture Parlamenta inzistirati na tome da naš hrvatski jezik konačno postane ravnopravan. Ne ću dozvoliti da na nama štede niti da čekaju da Srbija, BiH i ostali uđu u EU da bi nam podvalili ‘zajednički jezik’. Borba za hrvatsku kulturu i identitet važan je dio mog rada u EP-u.

Snažno se protivi ulasku Srbije u EU.

- Ne želimo pakostiti Srbiji, ali ni dozvoliti da uđe u EU, a da prije toga ne udovolji svim kriterijima. Povjereniku za proširenje Hahnu jasno sam rekla da se pitanja poput nestalih, povrata otetog kulturnog blaga i arhiva, procesuiranja ratnih zločina i pravosudne suradnje te prava hrvatske nacionalne manjine ne mogu izuzeti iz pregovaračkog procesa samo zato što su bilateralna. Ona spadaju pod vladavinu prava i bez njihova rješavanja ne mogu se zatvoriti poglavlja 23. i 24. Jedina sam od hrvatskih zastupnika i službeno reagirala na Hahnovu ideju da se o proširenju glasuje kvalificiranom većinom, a ne jednoglasno, što bi omogućilo Srbiji da postane punopravna članica i bez podrške Hrvatske. Moj je stav o Srbiji jasan pa su takva podmetanja doista smiješna.

(…)

HRsvijet

Novalja.coom