Lika nekretnine

Senjska noć knjige

Objavljeno: 26.04.2019

SENJ - U sklopu proslave Dana Grada Senja Gradska knjižnica Senj održala je i knjižničarsku manifestaciju Noć knjige.

Bogat program senjske Noći knjige započeo je promocijom knjige „Čovjek i planina“ poznatog hrvatskog književnike Ede Popovića koja na osebujan, esejistički način obrađuje tematiku Velebita, a oplemenjena je fotografijama poznatog i dugogodišnjeg meteorologa postaje Zavižan Ante Vukušića.

Senjani su dupkom ispunili knjižnicu dokazavši da im je planina u njihovom zavičaju iznimno draga, baš kao i Edi koji se odavno zaljubio u nju pa je tako „Čovjek i planina“ već treća knjiga koju je posvetio Velebitu, njegovim ljepotama i izazovima.

Moderatorica programa ravnateljica knjižnice Ana Prpić Rogić kroz razgovor s Popovićem i Vukušićem publici je dočarala sve kvalitete knjige koja na originalan način obrađuje tematiku ekologije te povratka prirodi i jednostavnijem načinu života. Knjiga je oplemenjena opisima Velebita, brojnim citatima ekologa i aktivista, ali ujedno nudi i autorov intimni osvrt na planinu. Knjiga je to, kako i u naslovu stoji, i o čovjeku i o planini. Također, opisane su i mnoge znamenitost Velebita poput Botaničkog vrta i Premužićeve staze, a knjigom je odana počast i mnogim zaslužnicima Velebita koji su ljubavlju i znanjem cijeli život služili najvećoj hrvatskoj planini, a među njima je svakako i dobri duh Velebita-Ante Vukušić. Edo je perom zabilježio mnoge Antine priče o svoj ljepoti i tegobi života u planini kao i njegove životne mudrosti izrasle iz dugogodišnjeg suživota s prirodom, a to daje knjizi posebnu, dodatnu vrijednost.

Ante je tijekom promocije podijelio s publikom mnoge zanimljive anegdote i iskustva velebitskog načina života naglasivši kako nikad nije požalio što je ostao u planini, a veseli ga da su i njegovi nasljednici krenuli istim putem i zavoljeli Velebit. Jedino žalosti očigledno odumiranje njihova kraja pa su Vukušići rijetki preostali stalni stanovnici sjevernoga Velebita koji čuvaju i njeguju tradiciju voleći i živeći Velebit.

Predstavljanje knjige realizirano je u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit koji je u sklopu promocije održao i kviz te publiku darovao prigodnim nagradama, a večer je dodatno oplemenio Nenad Petković glazbenim nastupima.

U nastavku Noći knjige publika je imala prilike razgledati izložbu „U potrazi za frankopanskim posjedima“ Darka Antolkovića koja fotografijom vodi u bogat svijet hrvatskih srednjovjekovnih utvrda s posebnim naglaskom na bogatu ostavštinu Frankopana razasutu diljem Lijepe naše. Također, senjski su knjižničari pripremili i zavičajnu izložbu povodom 160. godišnjice rođenja velikog senjskog književnika Vjenceslava Novaka, a organizirane su i već tradicionalne akcije za korisnike-opraštanje zakasnine cijelu noć, nagradna tombola te humanitarna prodaja knjiga u suradnji s humanitarnom udrugom „Bura“ čiji je prihod  namijenjen potrebitim  sugrađanima.

Gradska knjižnica Senj od srca zahvaljuje:

-NP-u Sjeverni Velebit, Edi Popoviću i Anti Vukušiću, Nenadu Petkoviću, Dinku Brozinčeviću, nakladi Librikon, udruzi Bura, Darku Antolkoviću te brojnim posjetiteljima i medijima što su dali obola u realizaciji ove lijepe večeri i ugodnog druženja.

A.P.R. 

Foto: D.B. 

 

Novalja.coom