Lika nekretnine

„Senjani kroz lanjsku godinu-Koliko smo zdravi/bolesni?“

Objavljeno: 12.05.2019

U organizaciji Senjske lige protiv raka i Gradske knjižnice Senj u senjskoj je knjižnici održano predavanje informativno-zdravstvenog karaktera pod nazivom „Senjani kroz lanjsku godinu-Koliko smo zdravi/bolesni?“

Predavanje i prezentaciju održao je predsjednik Senjske lige protiv raka dr. Miroslav Prpić analizirajući podatke o Senjanima oboljelima od malignih bolesti u 2018. godini.

Lani je u Senju otkriven rak u 81 osobe, kod 34 žene i 47 muškaraca, što je više u odnosu na 2017. godinu. Posebice se primjećuje povećanje broja oboljelih žena od raka dojke te povećanje broja oboljelih od raka probavnog sustava.

Trenutno u gradu pod Nehajem žive ukupno 542 osobe oboljele od raka, što je velika brojka s obzirom na ukupan broj stanovnika. Kod žena najveća je učestalost  raka dojke, a kod muškaraca raka prostate.

Kroz predavanje je naglašena velika važnost prevencije, zdravog načina života te redovitih preventivnih pregleda jer rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije. Uz to, ohrabruje činjenica da, dijagnosticirajući bolest na vrijeme, liječnici oboljelima mogu omogućiti dug i kvalitetan život.

Dr. Prpić naglasio je i važnost ovakvih edukacija jer iako tematika nije laka, ne smije se zazirati od nje jer rak je, nažalost, sveprisutan u našoj svakodnevici, a upravo kroz ovakve edukacije možemo mnogo naučiti i osnažiti se u borbi protiv te opake bolesti.

Predsjednik senjske Lige najavio je i skorašnji humanitarni koncert „Senj za Senj“ koji će se održati 24. svibnja u Pučkom otvorenom učilištu Senj te 26. svibnja u senjskoj katedrali, a na kojemu će brojni senjski glazbenici i umjetnici svojim nastupima dati obol u skupljanju sredstva koja će pomoći radu Lige, a time i Senjanima oboljelima od malignih bolesti.

Gradska knjižnica Senj zahvaljuje dr. Prpiću i senjskoj Ligi na uvijek dobroj suradnji.

A.P.R.

Novalja.coom