Lika nekretnine

Zagrebu se održava - Hod za život

Objavljeno: 25.05.2019

Okupljanjem pod geslom "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj - nerođenu djecu!" na zagrebačkom Zrinjevcu danas je započeo četvrti "Hod za život" kojim brojni građani, obitelji s djecom i mladi iskazuju podršku stavu kako "život počinje začećem", dajući tako glas, kako naglašavaju organizatori, onima čiji se glas ne može čuti - nerođenoj djeci.

Sudionici velike povorke, koja je sa Zrinjevca krenula oko 11 sati, nose brojne transparente s natpisima kojima slave život i obitelj te nacionalne zastave, a uoči polaska atmosferu su podizali pjevanjem domoljubnih pjesama.

"Četiri tjedna od začeća ima oči, uši, nos...", "Otkucaji srca djeteta čuju se 21. dan od začeća. Majka tada još ne zna za trudnoću", "7 tjedana od začeća zijeva", "Najugroženija manjina u Hrvatskoj nerođena djeca", tek su neke od poruka na transparentima.

Na ulazima zgrada u Praškoj ulici pak mogu se vidjeti 'osmrtnice' s natpisom "Vječna uspomena i sjećanje na žene preminule zbog liječničkog priziva savjesti i obavljanja pobačaja u nesigurnim uvjetima. Za njih nitko ne hoda". Dio njih su potrgane ili išarane natpisima poput "Nalijepi sebi na glavu".

Koordinatorica inicijative za Zagreb Magdalena Krpina Zdilar uoči polaska je kazala kako očekuju dobru zabavu i atmosferu. "Idemo prema Trgu sv. Marka. Tamo stane 1.500 ljudi, a oni koji ne budu stali na njega sve će moći pratiti preko video zida na Katarininom trgu", izjavila je uoči polaska povorke posebno zahvalivši  pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu koji će pjesmom na Markovu trgu pozdraviti okupljene.

Ispred vlade, kaže koordinatorica, poslat će poruke kojima će stati u zaštitu svakog života - majki trudnica, očeva ali prije svega dati glas u obranu onih koji to sami ne mogu, a to su nerođena djeca.

Kazala je i kako ima dosta onih koji su organizirano iz drugih mjesta došli u Zagreb, ali i da ne zna koliko novca je potrošeno za organizaciju. Na više puta postavljeno novinarsko pitanje je li za zakonsku zabranu pobačaja ponavljala je kako je inicijativa za "zaštitu života od začeća do prirodne smrti".

Uz brojne redare organizatora, povorku osigurava i policija, a među brojnim sudionicima povorke ima i političara.

Prosvjednici su htjeli blokirati Hod za život te su sjeli na pod i nisu dali povorci da prođe. Policija ih je ubrzo privela i odvezla u 'marici'.

Danas je, inače, dan izborne šutnje, uoči sutrašnjih izbora za zastupnike u Europskom parlamentu.

Hod za život prošlog vikenda održan je u Osijeku i Rijeci, a danas se, osim u Zagrebu, održava i u Zadru te Splitu.

U povorci Hod za život 5.000 sudionika; Privedeno 13 protuprosvjednika

Zbog prekršaja protiv javnog reda i mira privedeno je 13 protuprosvjednika koji su u Praškoj ulici sjedeći na cesti pokušali onemogućiti prijavljeni prosvjed inicijative Hod za život, doznaje se iz zagrebačke policije koja kaže i kako je po njihovoj procjeni u povorci oko 5.000 sudionika.

Pod geslom "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj - nerođenu djecu!" sa zagrebačkog Zrinjevca u subotu je krenuo četvrti "Hod za život" kojim brojni građani, obitelji s djecom i mladi iskazuju podršku stavu kako "život počinje začećem", dajući tako glas, kako naglašavaju organizatori, onima čiji se glas ne može čuti - nerođenoj djeci.

Na putu prema Trgu sv. Marka sudionike povorke su sačekivale skupine protuprosvjednika koji su svoje neslaganje izražavali porukama na transparentima: 'Legalni i dostupan pobačaj i 'Svoga tela gospodarica', 'Zbog vas mladi odlaze', 'Život nakon života', 'Život prije života, a da se fokusiramo',  'Zahtijevamo besplatan pobačaj',  'Stop nasilju nad rodiljama'...

Direktno.hr

Novalja.coom