Lika nekretnine

Debakl ekstremne ljevice na izborima u Hrvatskoj

Objavljeno: 28.05.2019

Najgore od svih ljevičarskih opcija prošao je savez Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Hrvatske, koji je na razini cijele Hrvatske dobio 2.645 glasova (0,24 posto).

Kao najistaknutija kandidatkinja Radničke fronte, Katarina Peović Vuković, ujedno i njihova kandidatkinja za nadolazeće predsjedničke izbore, na izborima za Europski parlament uspjela je osvojiti izrazito mršavih 746 glasova.

Malo bolje od Radničke fronte i SRP-a prošao je savez stranke Pametno i Unije Kvarnera, s 15.074 osvojenih glasova (1,40 posto).

Najmanje neuspješna ekstremno ljevičarska koalicija okuplja platformu Možemo! te stranke Novu ljevicu i OraH. Nekim postignućima se, ipak, baš i ne mogu pohvaliti.

Vođa Nove ljevice Dragan Markovina tako je dobio samo 1.203 glasa, proslavila se nije ni Rada Borić s 1466 glasova, dok je nositelj liste Tomislav Tomašević prošao bolje, osvojivši 5.429 glasova. Sveukupno su osvojili 19.313 glasova ili 1.79 posto, čime su, kao i Radnička fronta i SRP i Pametno miljama daleko od predizbornoga praga, a kamoli mandata u Europskom parlamentu.

Ubrojimo li u stranke ljevice i neke manje ekstremne ili mainstream opcije, kao što je Start Dalije Orešković (21.744 glasa; 2,02 posto), postat će očito kako su lijeve političke opcije na ovim europarlamentarnim izborima, uz iznimku razmjernog uspjeha SDP-a i Amsterdamske koalicije koji su zajedno osvojili pet mandata, doživjele potpuni debakl.

Direktno.hr

Novalja.coom