Lika nekretnine

Uspomene vratile Japance nakon 47 godina u grad podno Nehaja

Objavljeno: 12.06.2019
Kad je senjski snimatelj Ante Španić prije 4 godine s koprodukcijom japanske nacionalne televizije snimao film o senjskoj buri, nije ni slutio da će ga tadašnja poznanstva i kontakti pratiti i dalje.
 
Naime, još davne 1972. godine Senj je posjetio fakultetski profesor Keizo Nakamura s timom lovaca na buru. U međuvremenu je profesor Nakamura pogledao film o senjskoj buri, sniman te 2015. godine, potražio je adresu suradnika i ovih dana doputovao ponovno u Senj – potražiti upravo gospodina Antu. 
 
„Danas je trajala potraga za mnom, zovu me prijatelji da me traže Japanci po Senju, a meni ništa nije jasno – kakvi Japanci, pa nisam bio u Japanu“, šali se Ante. 
„Oni su gledali onaj moj film o senjskoj buri u Japanu, uzeli su adresu i bogme me našli. U Senj je doputovao profesor Nakamura i supruga, a sa sobom su donijeli i fotografije ljudi koje su poznavali – Božu Nekića Kovača, meteorologa Antu Laburu i Antu Glavičića, danas nažalost pokojne, no oni ih se sjećaju i pamte Senj upravo po nama – ljudima ovoga grada“, dodaje Ante. 
 
Gospodin Nakamura posvetio je akademsku karijeru polju geografije i znanosti o okolišu, posebice istraživanju klimatskih promjena i utjecaja klime na okoliš, pritom putujući svijetom u svrhu istraživanja. Njegov boravak u Senju rezultirao je 1974. i znanstvenim radom naziva "Zapažanja o lokalnoj meteorološkoj situaciji na području Senja u Hrvatskoj i regije Ajdovščina u Sloveniji", koji, uz Nakamuru, potpisuju i Minoru Yoshimura te Masatoshi Yoshino.
Senj je svakako ostao u lijepom sjećanju gospodinu Nakamuri, a u gradu podno Nehaja zadržat će se dva dana uz pravog domaćina,  gospodina Antu i njegovu obitelj.
 
Prilika je ovo da se ponovno prisjetimo spomenutog filma, koji je dostupan na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=lfES9WWjMPc.
 
Senj i njegova bura tako su ponovno spojili stare suradnike i prijatelje i omogućili im da ponovno ožive zajedničke uspomene kojima vrijeme, kako možemo zaključiti, nije nimalo naštetilo.
 
S. B. / Foto: Ante Španić
Novalja.coom