Lika nekretnine

Proslava blagdana sv. Jakova na Udbini

Objavljeno: 27.07.2019

UDBINA - Gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović predvodio je u srijedu na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika misu na blagdan zaštitnika drevne Krbavske biskupije, sv. Jakova apostola. Suslavio je čuvar svetišta i dekan udbinski Josip Šimatović, od kanonika Senjskog kaptola Mile Čančar i Mile Pecić, novi župnik Plitvica i Rakovice Mate Kujundžić, Josip Kajić s Plitvica i župni vikar Udbine Petar Burečić. 

-Nakon Andrije i Petra, Isus je izabrao Jakova i Ivana u užu skupinu onih apostola kojima se povjeravao više nego drugima. Oni su inače najviše bili u evanđeljima predstavljeni po svojim pogreškama, no njima se Isus najviše pokazivao i na Brdu preobraženja i Getsemanskom vrtu. Jakov je bio prvi apostol koji je stradao mučeničkom smrću, probadanjem mačem jer su tada kršćani bili legitimni ciljevi tadašnje rimske vlasti. Jakov je imao tu čast da prvi da život i odlaskom na stratište pokazao je vedro lice bez straha. Tijelo su vratili kršćanima i ono je bilo sačuvano do križarskih ratova, kada je bilo odneseno u Santiago de Compostelu gdje je postao cilj najvećih hodočašća iz čitave Europe. Srednjovjekovni ljudi su učili kršćanstvo hodajući prema grobu sv. Jakova. Jedan od putova prema sjeverozapadnoj Španjolskoj išao je sigurno od Šibenika preko srednjovjekovne Udbine pa preko Grobnika za Italiju i Santiago de Compostelu, gdje su hodočasnici išli častiti moći sv. Jakova.

Tako smo i mi ovdje sagradili crkvu gdje častimo sve žrtve za Hrvatsku kroz povijest, a želimo uraditi i svehrvatski grob na Krbavskomu polju, gdje bismo pokopali sve one ubijene diljem stratišta Hrvatske i susjednih zemalja. Posebno i zato što je politička Hrvatska zadnje vrijeme zašutjela govoriti o svojima mučenicima. Želimo na ovomu mjestu uspostaviti instituciju, školu gdje će se učiti naš narod da treba svakog čovjeka priznati i poštivati kao sliku Božju, a ne da mu se oduzme ljudsko dostojanstvo i da ga se smatra otpadom i gnjidom. Svi oni trebaju biti priznati kao ljudi, naša braća i sestre, zaključio je biskup Bogović svoju homiliju – rekao je Bogović u propovijedi.

GSB/M.K.

Novalja.coom