Lika nekretnine

Dogovor sa Slovenijom oko ograničenja teretnog prometa

Objavljeno: 28.07.2019

OTOČAC – Slovensko Ministarstvo infrastrukture uvelo je od 1. lipnja ograničenje teretnog prometa vozilima iznad 7,5 tona najveće dopuštene mase na glavnim prometnicama Postojna - Jelšane i Kozina - Starod (relacija prema graničnim prijelazima Rupa i Pasjak u Hrvatskoj) i na glavnim i regionalnim cestama u sjeveroistočnom dijelu Slovenije, što je poznato. Ta mjera izazvala je niz problema u prometu teretnih vozila pa je održan niz sastanaka da se nastala situacija riješi.

Na tim sastancima predstavnika Hrvatske i Slovenije, kako na ministarskoj tako i na operativnoj razini, u koje je aktivno bila uključena i Hrvatska gospodarska komora, konkretizirani su zaključci koji će stupiti na snagu 1. kolovoza ove godine. Tako je na zadnjem sastanku održanom 24. srpnja 2019., odlučeno kako se na sljedeće granične prijelaze uvode dopuštenja:

GP Rupa i Pasjak moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u sljedećim županijama: Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska županija, i dalmatinske županije (Zadarska županija, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija),

GP Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u sljedećim županijama: Međimurska županija Varaždinska županija,

GP Lupinjak i Razvor moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Krapinsko-zagorskoj županiji.
Na navedenom sastanku se definiralo i osnivanje mješovite radne komisije za promet koja će raditi na daljnjem unapređenju i poboljšanju prometne suradnje između Hrvatske i Slovenije. Komisija će započeti s radom krajem kolovoza, a jedan od najvažnijih njenih zadataka bit će i rješavanje tranzitnih koridora te ostalih otvorenih pitanja vezanih za granične prijelaze i međugraničnu suradnju.

Hrvatska gospodarska komora je u stalnom kontaktu s prijevoznicima i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, te će i nadalje ulagati napore da se nađu adekvatna rješenja za sve hrvatske prijevoznike kako bi se omogućila sloboda kretanja roba i jednako postupanje prema svim prijevoznicima bez obzira na registraciju vozila – stoji u obavijesti Hrvatske gospodarske komore.

M. K.

Novalja.coom