Lika nekretnine

U Senju uspješno održana druga konferencija: „Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Like, Primorja

Objavljeno: 24.09.2019

SENJ - U organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Senja, u utorak 24. rujna, u prostorima Tvrđave „Nehaj“ u Senju uspješno je održana druga konferencija „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Like, Primorja i Gorskog kotara“.

Na konferenciji su se okupili predstavnici lokalne samouprave iz Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, stručnjaci iz područja demografije i srodnih područja te predstavnici Ministarstva. Cilj okupljanja bio je razmjena iskustava i predstavljanje mjera koje se provode kako u lokalnoj i regionalnoj, tako i na nacionalnoj razini, te o problemima i mogućim rješenjima s kojima se JLP(R)s- ovi susreću.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

U prvom dijelu konferencije svoja izlaganja su predstavili dr. sc. Dražen Živković, demograf s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru, dr. sc. Robert Skenderović s Hrvatskog instituta za povijest i dr.sc. Domagoj Novosel iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Drugi dio konferencije započeo je izlaganjem Ivane Udovičić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koja je predstavila demografske mjere i aktualne natječaje koji se provode na lokalnoj i nacionalnoj razini. Primjere svoje dobre prakse, izazove s kojima se susreću i mjere koje provode imali su priliku predstaviti gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina, gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, te načelnik Općine Fužine David Bregovac.

 

Grad Senj svake godine osigurava više sredstava i provodi više mjera u cilju poboljšanja demografske situacije.

Gradonačelnik Rukavina u svom je izlaganju istaknuo kako Grad Senj provodi niz mjera koje imaju neposredan ili posredan utjecaj na poboljšanje demografske situacije na svojem području. Jedna od mjera je pomoć roditeljima radi nabavke potrebne opreme za novorođenče u iznosu od 1.000,00 kuna za svako novorođeno dijete, 2.000,00 kuna za drugo novorođeno dijete te za treće i svako sljedeće dijete iznosom od 20.000,00 kn.

Radi podizanja standarda brige o djeci u najmlađoj dobi Grad Senj ulaže znatna sredstva u sufinanciranje predškolskog odgoja i naobrazbe. Tako je u 2019.g. u adaptaciju  Dječjeg vrtića Travica uložen iznos 2.282.281,56 kuna, s tim da je projekt sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 675.080,00 kuna, odobrenog u sklopu Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima.

Sufinanciranjem iz  Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020, u iznosu od 90%, Grad Senj trenutno provodi radove i na dogradnji dječjeg vrtića Travica u iznosu od 7.476.981,25 kn.

Kroz Socijalni program za 2019. Grad Senj izdvaja dodatnih 80.000,00 kuna čime subvencionira cijenu vrtićkih usluga roditeljima vrtićke djece, koji se nalaze u teškoj imovinskoj situaciji ili imaju dvoje ili više djece u vrtiću. Gradonačelnik je rekao kako intenzivno razmišlja o tome da u skoro vrijeme Grad Senj iznađe dodatna sredstva u svojem proračunu i da u potpunosti osigura besplatan vrtić za svu djecu koja ga budu pohađali.

Za potrebe predškolske i školske djece Grad Senj u 2019. g. financira rad jednog logopeda iznosom od 127.000,00 kuna.

U suradnji s Osnovnom školom Silvija Strahimira Kranjčevića Senj od 2013. godine kontinuirano se provodi program produženog boravaka, a socijalno ugroženim učenicima Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj, koji su u riziku od siromaštva, Grad Senj i u 2019. godini sufinancira školsku prehranu.

U školskoj godini 2018./2019. Grad Senj je uspostavio 2 nove autobusne linije kojima se učenicima koja stanuju u naseljima izvan grada osigurava mogućnost redovitog pohađanja nastave u srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju.

Od 2018. godine Grad Senj stipendira ukupno 20 učenika i studenata, iznos učeničke stipendije je 650,00 kuna, a studentske 1.000,00 kuna, također se nagrađuju najbolji učenici završnog razreda srednje škole i učenik generacije osnovne škole novčanom nagradom u iznosu 2.000,00 kuna.

Za školsku godinu 2019./2020. u svojem Proračunu Grad Senj je osigurao dodatnih 140.000,00 kuna za nabavu dodatnog obrazovnog materijala za sve učenike Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj.

Na kraju je gradonačelnik Rukavina naglasio kako je svjestan činjenice da i grad Senj pogađaju trendovi odlaska mladih ljudi i mladih obitelji s djecom u inozemstvo i kako se iz godine u godinu smanjuje broj stanovnika grada, kao i broj djece u školi.

Razlog je to iz kojeg Grad Senj iz godine u godinu povećava broj mjera koje provodi, kao i iznos novčanih sredstava koje izdvaja, a sve to kako bi se povećao životni standard roditelja, a samim time i djece u gradu Senju. „Smatram da su za mlade ljude, obitelji s djecom, da bi ostali u Senju bitni prvenstveno stalan posao i riješeno stambeno pitanje. To je ono na čemu treba raditi, o čemu treba razmišljati“ dodao je gradonačelnik na kraju svog izlaganja.

Konstruktivnom raspravom okupljenih sudionika završena je druga po redu konferencija „Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Like, Primorja i Gorskog kotara“.

Grad Senj / I.B. 

 

Novalja.coom