Lika nekretnine

Orban: To je organizirani napad na cijelu kulturu

Objavljeno: 28.11.2019

Premijer Mađarske Viktor Orbán rekao je u utorak, na 2. međunarodnoj konferenciji o progonu kršćana, pred prepunom dvoranom u glavnom gradu Mađarske da je ta zemlja ponosna na svoju kršćansku baštinu i da će učiniti sve što je u njenoj moći da obrani svoj kršćanski identitet.

“Ponosni smo što je naš kralj Sveti Stjepan izgradio mađarsku državu na čvrstim temeljima i našu zemlju učinio dijelom kršćanske Europe prije tisuću godina”, rekao je Orbán pozivajući se na mađarski ustav. “Priznajemo ulogu kršćanstva u očuvanju nacije.”

Premijer je rekao da je “Sveti Stjepan, naš prvi kršćanski kralj, bio prosvijetljeni monarh, vizionar koji je za svog sina Emerika napisao vodič pod nazivom” Upozorenja “koji smo mi Mađari čitali kao osobnu poruku svakome od nas, kao naciji i kao pojedincima, i bio je izvor naše snage i procvata.”

Usporedo sa nagovaranjem da očuva kršćansku vjeru, Upozorenja su sadržavala i dragocjene savjete kako biti dobar građanin i kako dobro upravljati zemljom, primijetio je g. Orbán.

“Budite milostivi prema svima koji trpe nasilje, držeći uvijek u svom srcu primjer Gospodina koji je rekao: Želim milost, a ne žrtvu”, recitirao je gospodin Orbán. “Budite strpljivi prema svima, ne samo sa snažnim, već i sa slabima.”

“Napokon, budite snažni kako vas prosperitet ne bi podigao previše ili vas nesreća oborila. Budite ponizni u ovom životu kako bi vas Bog mogao uskrsnuti u sljedećem “, citirao je.

U svom govoru, povremeno prekinut oduševljenim aplauzima, mađarski lider je ponovio riječi koje je papa Ivan Pavao II napisao 2000. godine u spomen na 1000. obljetnicu Mađarske kao kršćanske nacije.

“Kad je sveti Stefan pisao svoje opomene za sina Emerika, je li on govorio samo njemu?”, Pitao je poljski papa. “Nije li napisao svoje opomene svim budućim generacijama Mađara, za sve nasljednike svoje krune?”

“Vaš sveti kralj, draga braćo i sestre mađarskog naroda, ostavio vam je u baštinu ne samo kraljevsku krunu”, rekao je. “Ostavio vam je duhovni zavjet, baštinu temeljnih i neuništivih vrijednosti: pravu kuću sagrađenu na stijeni.”

Orbán je u utorak, u svom obraćanju, rekao da Mađarska, unatoč svojoj maloj veličini, ima važnu misiju u svijetu.

“Mađari čine samo 0,02 posto svjetskog stanovništva, pa koliko mogu napraviti? Je li to vrijedno truda?”, Pitao je gospodin Orbán.

Zatim se pozvao na povijesni primjer 12 apostola, koji su promijenili svijet svojim kršćanskim svjedočenjem Isusove smrti i uskrsnuća.

“Zalaganjem za našu progonjenu braću i sestre unosimo hrabrost u sebe i druge”, nastavio je premijer. “Mi smo pomoć progonjenim kršćanima podigli na razinu vladinog ministarstva, tko zna kako će to utjecati na druge?”

Gospodin Orbán također je podijelio neke otrežnjujuće činjenice o razmjeru stvarne drame kršćanskog progona.

“Četiri od pet osoba koje su progonjene zbog svoje vjere su kršćani, a oko 245 milijuna kršćana širom svijeta pretrpjelo je ekstremni progon”, primijetio je Orbán, zajedno s mnoštvom vandaliziranih crkava i brojnih smrti.

“A ipak, Europa uvijek iznova šuti!”, Rekao je. “Čini se da su europski političari paralizirani i nesposobni učiniti išta, inzistirajući na tome da je sve stvar generičkih” ljudskih prava. ”

“Ali progon kršćana nije samo humanitarno pitanje”, inzistirao je Orbán. „To nije samo nasilje nad pojedinim osobama ili skupinama, već organizirani napad na čitavu kulturu, pa i ovdje u Europi. Taj napad ima mnogo oblika, od kojih su neki otvoreni a neki suptilniji, a uključuju “razmjenu stanovništva masovnom migracijom, stigmatizacijom, izrugivanjem i političkom korektnošću”.

Premijer je također kritizirao neselektivno prihvaćanje masovne migracije u zapadnoj Europi kao vremensku bombu za budućnost.

“Zapadna Europa je Islamskoj državi već dostavila desetine militanata,” primijetio je, “a nekontrolirana imigracija proizvela je radikalnu promjenu u demografiji stanovništva.”

Jedino je rješenje, sugerirao je, Europa da ponovno otkrije svoje kršćanske korijene, svoj kršćanski identitet.

O Međunarodnoj konferenciji o progonu kršćana koja se održava u Budimpešti agencije u Europi, kao ni mediji u Hrvatskoj, ne javljaju apsolutno ništa, potvrđujući tako Orbanove riječi.

Priznajem.hr

 

Novalja.coom