Lika nekretnine

Malić: Tuđman je ostavio Hrvatsku u njenim granicama i vratio Hrvate na njihova ognjišta

Objavljeno: 09.12.2019

Uz 20. obljetnicu smrti Franje Tuđmana gost emisije Nedjeljom u 2 bio je istraživački novinar Gordan Malić koji je o prvom hrvatskom predsjedniku za HRT snimio dokumentarnu seriju od 10 epizoda koja će krenuti s emitiranjem u siječnju. Također, komentirao je i današnju situaciju u novinarstvu u Hrvatskoj. 

"U njoj je svaki premijer imao svoju svrhu. Mesić i Manolić su prvi premijeri, oni su to bili vrlo kratko jer se pokazalo da su nesposobni za složenije operativne poslove. Vođenje resora,  brigu o milijardama, ekonomiji itd. Mesića je Tuđman poslao u Beograd. U to vrijeme je bila jedna rasprava. I Tuđman, koji je stari kadrovik, nanjušio je jednu fenomenalnu Mesićevu karakteristiku, a to je da je on genijalan provokator. I on je njega u Beograd poslao kao provokatora. Meni je to priznao sam Mesić kada je rekao da se prije odlaska u Beograd kod Bude Lončara i drugih raspitivao na što reagira Bora Jović, što njega nervira, što ga izbacuje iz takta. I onda je saznao da se Bora jako nervira kad mu kažeš 'Bora', jer on je Borisav.

Zatim kad se puši, on ne podnosi pušenje u svojoj blizini. I pogledajte malo predsjedništvo, pogotovo ono koje se sastalo s generalštabom. Što Mesić radi? On Borisava Jovića neprekidno zove Bora i otpuhuje mu dim cigare u lice. Znači Tuđman je u njemu prepoznao performera, što Mesić jest.

Ali kao premijer nije bio dobar i maknuo ga je. Manolić isto. Valentić je imao najviše uspjeha. Možemo reći da se rat jednim dijelom financirao i tiskanjem novca, dakle inflacijom. On (Valentić, op.a.) je uspio u svojih nešto više od pola mandata tu inflaciju koja je bila ogromna svesti na normalnu. Mislim da su mu ekonomski rezultati bili neusporedivi s ovima danas i onima poslije. Jer on je prije, za vrijeme i poslije imao rast negdje oko devet, 10 posto. Mi danas govorimo o rastu od tri posto, rekao je te nastavio:

 "Njegova vlada, pa i Matešina, je iza sebe ostavila dug s plaćanjem svih vojnih troškova, dakle i 'Oluje' i 'Bljeska' i 'Maslenice', i plaćanjem oko pola milijuna prognanika koji su živjeli u hotelima, dakle nema turizma, nema glavnog izvora prihoda, uspjela imati rast od nekih devet, 10 posto. Za vrijeme Mateše je taj rast nešto pao, ali je dug bio nekih sedam milijardi, od čega su mislim nešto više od tri milijarde bike klirinški dug.

Znači Tuđman je ostavio Hrvatsku u njenim granicama, praktično cijelu. Hrvate je vratio na njihova ognjišta, i to u drugoj fazi bez ispaljenog metka, tamo gdje su mnogi tražili da uđe silom, nije ušao silom. I ja to gledam kao da ti je otac ostavio auto s automobilom, imovinu, nekretnine, pokretnine, stan i automobil, i ti se 20 godina nakon što je on umro žališ što stan nije baš u centru nego na periferiji, što automobil nije dizel nego benzinac".

Direktno.hr

 

Novalja.coom