Lika nekretnine

Dobre vijesti o Hrvatskoj nisu vijesti, plasiraju se samo loše

Objavljeno: 23.12.2019

Loše vijesti o Hrvatskoj objavljuju se gotovo s mazohističkim zadovoljstvom, a vijest da smo u rangu Skandinavije baš i nije važna. Istraživanje Sveučilišta California u Berkeleyu objavljeno je prije nekoliko dana, no nije još zaslužilo medijsku pozornost u Hrvatskoj. No, rezultati instituta s glasovitog Berkeleya za Hrvatsku su senzacionalni.

Hrvatska je, naime, 13. u svijetu po tolerantnosti, između 132. zemlje.

Lista glasi ovako: Nizozemska, Švedska, Norveška, Portugal, Irska, Velika Britanija, Kanada, Finska, Luksemburg, Danska, Njemačka, Austrija, Hrvatska.

Iza nas su Belgija, Australija, Češka, Francuska, Japan, dok je Italija 25., a od naših susjeda Slovenija nam je najbliža 30., pa slijede Srbija i BiH, Mađarska je 52., a od nekadašnjih republika SFRJ Crna Gora je 81.

Jedno mjesto prije nje je Sjeverna Makedonija.

Prema prijašnjim istraživanjima, provedenim 2016., Hrvatska je bila 23., godinu kasnije već je na 12. mjestu, a prošle 2018. bila je na rekordno visokom 11. mjestu ljestvice najtolerantnijih država svijeta, što nikad nije objavljeno u hrvatskim medijima. Istraživanje je proveo Institut Othering&Belonging na Berkeleyu, a poredak proizlazi iz stupnja postizanja uključivosti, inkluzivnosti u grupnim identitetima, uključujući etničku pripadnost, religiju, spol, invalidnost, rasu, seksualnu orijentaciju.

Pokazatelji koji se mjere u spomenutom institutu daju prednost zakonima i politikama nad, primjerice, financijskim ulaganjima i gospodarskom rastu, što omogućuje i siromašnijim zemljama da postignu dobar ili bolji rezultat od bogatijih zemalja. Na toj svjetskoj ljestvici nema SAD-a jer su istraživači napravili posebnu ljestvicu za 50 država SAD-a, na kojoj su najbolje rangirani Havaji, a najlošije država Missouri.

Na svjetskoj listi pri dnu su Alžir, Mjanmar, Iran, Angola, Ruanda, Maroko, a na samom dnu Sudan, Irak i Jemen.

U listopadu ove godine hrvatski su mediji masovno prenosili vijest da je Hrvatska “najkorumpiranija zemlja istočne Europe”, a posebno je bilo zanimljivo da je korumpiranija i od Rusije, koja nosi svjetski primat u percepciji korupcije. Ispostavilo se da je vijest plasirao opskurni portal zvučnog engleskog imena iza kojega se kriju dvoje navodnih znanstvenika koji su i osnovali “institut”. U lansiranju te dezinformacije, pokazalo se, taj kreativni par koristio se i dijelovima informacija međunarodnih institucija, koje su, međutim, upozorile da su njihove informacije korištene za manipulaciju. Drugim riječima, Hrvatska nije među najkorumpiranijim zemljama svijeta. Plasirana je, što se korupcije tiče, prema ozbiljnoj instituciji Transparency International, negdje između 50. i 60. mjesta među 168 zemalja, što je bolje od prosjeka EU, piše Večernji. 

Direktno.hr

 

Novalja.coom