Lika nekretnine

Energetska obnova višekatnica

Objavljeno: 03.01.2020

OTOČAC - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je 18. prosinca 2019. godine Indikativni godišnji plana Poziva na dostavu projektnih prijedloga sufinanciranih iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. za 2020. godinu. A među tim stvarčicama našla se i energetska obnova zgrada. Evo što o tome vele.

Dakle, radi se o energetskoj obnova višestambenih zgrada (ne i pojedinačnih). Cilj je zgrade energetski obnoviti i potaći korištenje obnovljivih izvora energije. Podupirat će se provedba mjera energetske obnove koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje ili hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto te korištenje obnovljivih izvora energije.

A što u to sve može ući? Prihvatljive aktivnosti su energetski pregled i energetski certifikat prije obnove; izrada glavnog projekta energetske obnove; provedba mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, horizontalne mjere; stručni nadzor građenja, projektantski nadzor, koordinator zaštite na radu tijekom građenja; energetski pregled i energetski certifikat nakon obnove; upravljanje projektom i administracija te promidžba i vidljivost projekta.

Indikativni iznos financijske omotnice je 152 milijuna kuna. Najniži iznos bespovratnih sredstava je 100.000 kuna. Najviši iznos bespovratnih sredstava je 17 milijuna kuna. Intenzitet potpore je 60 posto, dakle, ostatak trebaju osigurati vlasnici zgrade.

Prijava na natječaj traje do 22. siječnja 2020.

M.K.

 

Novalja.coom