Lika nekretnine

Markotić: Imam dojam da stanje u Hrvatskoj želimo prikazati gorim nego što jest

Objavljeno: 15.04.2020

(…)

Koliko oni koji se ne pridržavaju uputa, poput svećenika u Splitu koji je unatoč zabrani održao misu na Uskrs, otežavaju rad Stožera?

“Na razini države se promišlja generalno. Bitno je da cijeli sustav funkcionira, da se većina građana pridržava mjera. Svakodnevno se događaju različiti incidenti i to se rješava, bilo bi problem da se nešto sustavno i masovno događa”, kaže.

Dogodio se proboj koronavirusa u domove za starije, ne samo u Dalmaciji nego i na kopnu. Markotić ističe kako to posebno zabrinjava, ali dodaje da je Hrvatska jako dugo izdržala zahvaljujući mjerama koje su uvedene.

“U početku nije bilo razumijevanja zašto smo tako kruti i čvrsti, ali bolnice i domovi su najfragilniji za ulaz virusa. Ono što mi vidimo kod ostalih zemalja, negdje je ušao na početku. Ako gledate Njemačku, čak 87 posto smrtnosti je među ljudima starijim od 70-80 godina. Oni imaju 800.000 ljudi u domovima za starije i to predstavlja veliki problem. Fali im zaštitne opreme”, kaže Markotić dodajući da je nemoguće da virus ne uđe u sve dijelove sustava.

“Svima su u dome ušli preko njegovatelja, ali bez njih ne mogu. Mi smo pratili situaciju, detektirana je brzo. Mjere se pojačavaju onako kako se situacija pogoršava. Došle su i nove mjere, ali ne možete taj sustav stalno održavati. Imam dojam da sebe želimo prikazati gorima nego što jesmo. Bit ćemo sretni ako tako ostane. Ne kažem da se nama ne može dogoditi kao ostalim zemljama, ali zasad smo bolji nego ostali”, zaključuje Markotić.

Kamenjar.com

 

Novalja.coom