Lika nekretnine

Potpisane izjave roditelja ne znače ama baš ništa

Objavljeno: 09.05.2020

Kao i brojni roditelji, brine ih ima li za to uvjeta, je li opasno zbog zaraze, ima li smisla da neki u školu idu, a drugi ne idu. Svi važu argumente za i protiv, a ankete pokazuju da će vrlo mali broj roditelja poslati djecu u škole, koje se, usput, organiziraju samo za niže razrede.

I ministrica Blaženka Divjak vjeruje da će u ponedjeljak u škole tek 20 do 30 posto ukupnog broja učenika, no odbacuje tvrdnje da se nastava zapravo pretvara u čuvanje djece.  U svakom slučaju, roditeljima koji su primorani poslati djecu natrag u školske klupe i vrtiće, poslani su upitnici i izjave koje su morali potpisati i na taj način preuzeti na sebe odgovornost ako nešto krene po zlu.

O tome se očitovao otac i odvjetnik Antonio Volarević koji kaže kako je imao priliku pročitati nekoliko različitih verzija pisanih izjava čije je potpisivanje nametnuto roditeljima koji žele i mogu, a radi vlastitih radnih obaveza i moraju svoju djecu poslati na pohađanje redovne nastave u hrvatskim osnovnim školama. 

Emocionalna ucjena

Valja istaknuti da isto vrijedi i za roditelje vrtićke djece.

"Kao roditelj, sa žaljenjem mogu reći da se u većini slučajeva radi o izjavama koje su koncipirane tako da sadrže neku vrstu emocionalne ucjene prema roditeljima i kojima ravnatelji škola samoinicijativno pokušavaju 'oprati ruke' i prenijeti odgovornost, odnosno čak i obeshrabriti roditelje s ciljem da svoju djecu ipak ne dovode na nastavu, iako su za to u najvećem broju slučajeva objektivno ispunjene sve preporuke ministarstva. Neke izjave čak počinju riječima: 'Usprkos preporukama ministarstva, ja, kao roditelj izjavljujem da želim…, te jamčim da…", upozorava Volarević.

No, tvrdi kako takve izjave nemaju pravnog učinka.

"Kao pravnik, mogu reći da takve izjave i nemaju nekog smisla, odnosno pravnog učinka te da se radi o jalovom pokušaju prijenosa pravne odgovornosti koja se na takav način suštinski i ne može prenijeti. Naime, i škola i građani su već po zakonu odgovorni svatko za svoje postupke i svatko za svoje propuste. Koliko mi je poznato, takve izjave i nije sastavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja niti su one sastavni dio preporuka ministarstva, nego su iste samoinicijativno nametnute od strane ravnateljske grupacije", pojašnjava odvjetnik za RTL.

"Postavljam pitanje, hoće li meni, kao roditelju, ravnatelj škole predati pisanu izjavu da on/ona, nastavno osoblje, domari, čistačice i kuharice, nemaju temperaturu ili da nisu kronični bolesnici, da ne spadaju u kritične skupine ili da nemaju Covid-19? Ako škola meni neće predati takvu izjavu, zašto je ja moram predati školi?", pita Volarević.

 

Direktno.hr

 

Novalja.coom