Lika nekretnine

Ako Gacka bude zagađena, što ćete piti?

Objavljeno: 24.06.2020

OTOČAC – Ma maloj placi usred Otočca u tijeku je potpisivanje peticije građana protiv prerade 40.000 tona opasnog otpada u Perušiću. Potpisivanje peticije organizirala je Građanska inicijativa iz Perušića uz lokalnu potporu Udruge Baštinica iz Otočca. Interes građana za potpisivanje nije malen. Kako se peticija potpisuje sve do 12 uri, ima još vremena za sve one kojima je čista voda i čist okoliš na srcu.

Naime, tvrtka Grit Inter d.o.o. kani u halama bivše ciglane u Perušiću reciklirati grit za pjeskarenje u količini od 40.000 tona godišnje. Budući da je grit izuzetno toksičan materijal, koji je prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom svrstan u OPASNI otpad, neprihvatljiva je njegova prerada i recikliranje u blizini osjetljivog i dragocjenog eko-sustava kakav je područje rijeke Gacke.

Za ovaj projekt, koji se potiho rađao, trebali bi biti zainteresirani svi oni koji piju vodu rijeke Gacke, i Gačani, i Senjani, i Rabljani i Loparani, i Podgorci, i Novaljci i Pažani. U krajnjoj liniji i sami Perušićani jer dio stanovnika te općine pije vodu rijeke Gacke, a u budućnosti vjerojatno i cijeli Perušić.

M.K.

 

Novalja.coom