Lika nekretnine

Mic po mic, i ima da vas nema

Objavljeno: 19.07.2020

”Zamijenite švedsku zastavu s nečim više što je više “uključivo”‘, ustvrdio je Patrik Lindenfors, švedski znanstvenik i član uprave nevladine organizacije Humanističko društvo za novine Göteborgs Posten.

U jeku protesta diljem SAD-a i država zapadne Europe, došli su i pozivi da se švedska zastava izmijeni zbog njene kršćanske baštine.

Simbol križa na Švedskoj zastavi predstavlja kršćanstvo, a smatra se da je dizajn zastave nastao po uzoru na zastavu koja je korištena u Trećem križarskom ratu.

No, prema Lindenforsu, simbol križa je “problematičan”, te tvrdi da je kršćanstvo povezano s ropstvom i da u Bibliji ne postoji pravilo kojim je ropstvo zabranjeno.

Dodaje da je još jedan razlog za promjenu švedske zastave taj što većina Šveđana više nisu kršćani i što kršćanstvo nije imalo najpozitivniji utjecaj na Švedsku.

On smatra da je upotreba švedske zastave u vojnim operacijama problematična, jer se može “protumačiti kao križarska zastava”.

Podsjetimo, u Švedskoj je nedavno jedan bivši gradonačelnik pozvao da se kip slavnog švedskog kralja Karla XII. zamijeni kipom Grete Thunberg, zbog problematične prošlosti koju on predstavlja.

Narod.hr

 

Novalja.coom