Lika nekretnine

U listopadu i studenom prelazak na novi sustav emitiranja tv signala

Objavljeno: 19.07.2020

OTOČAC – Eto nama običnim građanima nečega što niti smo tražili, niti nam je neophodno potrebno. Odašiljači i veze televizijskog programa su već lanjske godine najavili prelazak na neki novi sustav, ali ih je u tome omela korona pa su zastali. U to se uprcao i HAKOM-a te je donesena odluka o odgodi prelaska na novi sustav odašiljanja televizijskih programa s postojećeg DVB-T na novi DVB-T2 sustav odašiljanja baš zbog korone, kud jedno zlo, ne treba nam još neko novo.

Ali sada nema uzmaka, makar svi od korone pocrkali, odlučili su oni da će taj famozni prelazak započeti 27. listopada i da će potrajati svo do 12. studenoga ove godine. I to ne će biti odjednom za cijelu Hrvatsku već po regijama, a odvijat će se po digitalnim regijama. Gdje se tu nalazi Ličko-senjska županija? U njoj će se mišotariti s tim prelaskom čak tri dana, ovisno odakle prima televizijski signal. Prvo će biti 27. listopada kada je na redu dio Karlovačke i dio Ličko-senjske županije, drugo će biti 5. studenoga kada je na redu Zadarska, Šibensko-kninska, dio Ličko-senjske županije, a treće 7. studenoga kada je na redu Primorsko-goranska, Istarska, dio Ličko-senjske županije.

Prelazak u pojedinoj regiji obuhvaća isključivanje svih DVB-T odašiljača u mrežama MUX A, MUX B, MUX D te L-ZA i uključivanje DVB-T2 odašiljača u mrežama MUX M1, MUX L1 te L-ZA. Zajedno s prelaskom na DVB-T2 odašiljanje obavit će se i promjene kanala EVOtv mreža MUX C i MUX E po pojedinim digitalnim regijama. (Tko ovo razumije, molimo neka se javi.)

Tko prima televizijske programe putem kabelske televizije ili IPTV-a, vele da onda prelazak na DVB-T2 sustav odašiljanja zemaljskih tv-programa nema utjecaja na prijam televizijskih programa.

Eto tako, jednostavno da jednostavnije ne može biti.

Ali nije u tome sve, onaj tko ima novi televizor koji može prihvaćati novi sustav emitiranja, taj ne mora činiti ništa. No oni koji imaju televizore nešto starije (ne moraju to biti nipošto prastari televizori), oni će navodno morati kupovati nekakve adapter da bi mogli gledati programe. A to košta samo po sebi, pa tko će ti ga ugraditi, pa funkcionira li ili ne funkcionira. Za očekivati je da će umirovljenici i starije osobe ostati bez prijema televizijskog programa. A možda zbog toga ne će ni izgubiti bogznašto, možda.

M.K.

 

Novalja.coom