Lika nekretnine

Financijske potpore poduzetnicima u sektoru mora, prometa i prometne infrastrukture

Objavljeno: 23.07.2020

OTOČAC - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je poziv poduzetnicima za korištenje sredstava iz programa državnih potpora u sklopu mjera gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske. Provedbena tijela programa dodjele su Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koji će dodjeljivati pojedinačne potpore korisnicima koji ispunjavaju uvjete iz programa.

Cilj programa je osigurati financijsku podršku poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti u sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i s njima povezanim djelatnostima radi ublažavanja posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa na njihovo poslovanje. Potpore će se dodjeljivati kao državna jamstva za nove kredite za likvidnost, a prihvatljivi korisnici su mali, srednji i veliki poduzetnici koji posluju u sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti na teritoriju Republike Hrvatske.

Ukupan iznos predviđenih sredstava po navedenom programu iznosi 600 milijuna kuna. Posrednička tijela HAMAG BICRO i HBOR provoditi će dodjelu potpora u obliku jamstava za nove zajmove iz odjeljka „3.1. Ograničeni iznosi potpore“ i to u maksimalnom planiranom iznosu od 200 milijuna kuna, i iz odjeljka „3.2. Potpora u obliku jamstava za zajmove“ i to u maksimalnom planiranom iznosu od 400 milijuna kuna. Najveći iznos jamstva može iznositi 800.000  eura.

Neki od prihvatljivih NKD-ova su oni za cestovni, zračni i željeznički  prijevoz putnika i tereta, pomorski i obalni prijevoz putnika i robe, gradski i prigradski prijevoz putnika te ostali kopneni prijevoz, skladištenje robe te uslužne djelatnosti u prometu itd. – stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.

M.K.

 

Novalja.coom