Lika nekretnine

Na Udbini proslavljen sv. Jakov

Objavljeno: 26.07.2020

UDBINA - Biskup u miru Mile Bogović predvodio je misu na blagdan zaštitnika drevne Krbavske biskupije  sv. Jakova mučenika u Crkvi hrvatskih mučenika u subotu na Udbini, i to na 20. obljetnicu od uspostave Gospićko-senjske biskupije. Koncelebrirali su mu svećenici Udbinskog dekanta.

Jakov je jedan od dvanaestorice apostola. Prvi je s bratom Ivanom prepoznao u Isusu pravog učitelja i krenuo za njim. To znači da je bio osjetljiv na dobro koje ga okružuje. Ispravno je pročitao priliku. Iz današnjeg evanđelja ne bi se baš zaključilo da je u rodnoj kući dobio dobro usmjerenje: majka se zauzima da njezini sinovi dobiju mjesto odmah do Isusa u njegovu kraljevstvu, bez obzira zaslužuju li to oni više od drugih. No oni su prihvaćali Isusovu pouku i zato su se našli među trojicom izabranih. Jakov je jedan od trojice na Brdu preobraženja i u Maslinskom vrtu. No on se dao obrađivati, mijenjao se i popravljao, rastao je u krjepostima. Svuda je on bio sijač Riječi Božje, nigdje nije dangubio. U srednjem vijeku njegovo tijelo preneseno je iz Jeruzalema u Compostellu u Španjolskoj koje će nakon toga postati jedno od tri najvećih hodočasničkih svetišta. Postojali su i tzv. jakovarski putovi, od takve jedne postaje na jakovarskom putu nastala je i crkva sv. Jakova u Krbavi. Ona je 1185. postala katedrala. Mongoli su je srušili, nakon čega je sagrađena ona crkva čije smo temelje otkopali poslije Oluje.

Biskup je zatim prezentirao povijest Krbave i Udbine: „U 15. i 16. stoljeću na ovim prostorima nestalo je katolika zbog turskih napada i osvajanja. Povorke izbjeglica kretale su se odavde u razne krajeve. Tim putem kretao se i krbavski križ pa smo ga uzeli kao simbol raseljene Hrvatske koju križem želimo povezati. Oslobođenjem od Turaka nastaje obnova: dolazi novo katoličko stanovništvo, ali je tu već stiglo s Turcima i ono pravoslavno. Teškoće suživota najviše su se osjetile u Drugomu svjetskom ratu kada je hrvatsko i katoličko stanovništvo protjerano. Nakon Oluje došlo je ponovno ovamo katoličko stanovništvo – najviše iz Bosne. Upravo na ovom prostoru izgrađeno je novo hrvatsko svetište – CHM, a sve više jača u narodu svijest da je Svehrvatskom grob(lj)u mjesto na Krbavskom polju.

GSB/M.K.

 

Novalja.coom