Lika nekretnine

Šola: Dva momka koja su od crkve na Jarunu napravili teretanu europski su ponos

Objavljeno: 08.12.2020

Dva gospodina, Mario Valentić i Šimun Cimerman, nezadovoljni epidemiološkim mjerama zatvaranja teretana u kojima vježbaju i mnogi vjernici, odlučili su protestirati. Za te mjere očito im je kriva Katolička crkva, pa su odlučili oskvrnuti crkvu u župi Duha Svetoga na Jarunu i napraviti od sakralnog prostora teretanu izvodeći u njoj “performans”, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

(…)

Više od 3000 kršćanskih simbola lani uništeno, oskvrnuto, vandalizirano

Prema podatcima Instituta Gatestone, u prošloj je godini diljem Europe više od 3.000 kršćanskih simbola bilo uništeno, oskvrnuto, vandalizirano. Objekt ove mržnje prema svemu kršćanskom u Europi nisu bile samo crkve, pardon teretane, nego i kršćanske odgojno-obrazovne ustanove, groblja, spomenici sa svetačkim ili biblijskim motivima. Bilo je to prije paljenja crkve Notre-Dame, prije nego što su vjernici u Nici zaklani tijekom molitve.

Počinitelji ovih djela nisu uvijek detektirani ili uhićeni, što otežava razumijevanje točnih razloga ove protukršćanske mržnje. Ipak, u Francuskoj i Njemačkoj, ističe se u spomenutom izvješću, ovi su napadi uglavnom uzrokovani valovima migracije iz pretežno islamskih zemalja, dok u Španjolskoj većina tih napada dolazi od anarhističkih skupina, ili su ih izvodile radikalne feministkinje koje žele micanje svih vjerskih simbola iz javne sfere.

Potom, jačaju i inicijative za bojkot kršćanskih vjerskih praznika otkazivanjem božićnih predstava te se, radi političke korektnosti, masovno traži da se ne čestita Božić, nego “sretni praznici”. Da se ne vrijeđaju muslimani ili ateisti.

Izbrisani križevi

Napad na kršćanske simbole u Europi obuhvaća sve, od biznisa do sporta. Samo najpoznatiji primjeri: velike robne marke poput Nestléa izbrisale su kršćanski križ na vrhu grčkih pravoslavnih crkava sa svojih grčkih paketa jogurta, a Real Madrid (Luka, oprosti) skinuo je križ sa svojega grba, pristavši na ucjenu kako bi mogao igrati lukrativne utakmice u bogatim islamskim zemljama.

U Engleskoj je u nekim školama u Sussexu zabranjeno davanje vremenskih referencija “prije Krista” ili “nakon Krista”. Na Oxfordu je zabranjeno kršćansko studentsko udruženje.

Ovakvih je izljeva protukršćanske mržnje i netolerancije u Europskoj uniji toliko da bih mogao nabrajati do jutra, no u EU mainstream medijima ne ćete naći gotovo ništa, ili veoma malo. Ali o islamofobiji, homofobiji… ovoj i onoj fobiji piše se napretek. Kršćanofobija? Ma dajte…

(…)

Narod.hr

 

Novalja.coom