Lika nekretnine

Mjere pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima

Objavljeno: 10.12.2020

OTOČAC - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s hrvatskom Vladom i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, nastavlja s provedbom mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo uslijed epidemije koronavirusa.

Poduzetnicima je ponovno na raspolaganju "COVID-19 zajam za obrtna sredstva", a prijave počinju 9. prosinca ove godine. Program je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te je osigurano ukupno 1,3 milijarde kuna. Poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380.000 kuna, uz kamatnu stopu od 0,25 posto. U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva.

Sukladno Zaključku Vlade od 30. studenoga ove godine, program je izmijenjen u odnosu na dosadašnje uvjete COVID-19 zajma te se usmjerava na ona mikro, mala i srednja poduzeća koja su zatvorena odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine ili su u 2020. godini ostvarila pad prihoda od 60 posto i više u odnosu na 2019. godinu

Na službenim stranicama Agencije objavljen je tekst Programa koji sadržava sve kriterije prihvatljivosti, uvjete, prihvatljive djelatnosti i slično. Zbog činjenice da je nužno utvrditi negativni utjecaj pandemije na poslovanje potencijalnih korisnika ovog zajma u odnosu na proteklu poslovnu godinu, prihvatljivi prijavitelji su oni koji su aktivno poslovali barem cijeli zadnji kvartal u 2019. godini.

Trajanje samog programa je ograničeno do 31. prosinca 2021. ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet nastupi ranije.

M.K.

 

Novalja.coom