Lika nekretnine

21. prosinca 1990. Zagreb – zamijenjena službena zastava RH koja je imala početno bijelo polje na grbu

Objavljeno: 22.12.2020

Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita podijeljen u 25 crvenih i bijelih (srebrnih) polja, prvo polje je crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna s 5 povijesnih hrvatskih grbova: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.

Prije toga je službeni grb RH bio hrvatski grb s početnim bijelim poljem.

Hrvatska je 1990. vratila je u upotrebu staru trobojnicu sa šahovnicom od 25 crvenih i bijelih polja. Inačica nove zastave Republike Hrvatske, s prvim početnim bijelim poljem hrvatskog grba, prvi je put službeno istaknuta 30. svibnja 1990., a nakon toga i pred hrvatskim Saborom 25. srpnja 1990. godine. A od 21. prosinca 1990. imamo zastavu kakva je i danas – sa grbom i krunom na njemu oblikovanom od povijesnih grbova hrvatskih zemalja.

Kada su 25. srpnja 1990. doneseni amandmani na postojeći Ustav SR Hrvatske kojima su, između ostaloga, iz državnog znamenja izostavljene dopune iz socijalističkog perioda određeno je da ‘osnovicu’ grba čini ‘povijesni hrvatski grb’ (tj. šahirani štit) koji se ‘sastoji od 25 crvenih i bijelih polja’. Nadalje, definirano je kako se zastava ‘sastoji (…) od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim hrvatskim grbom u sredini’. Tada je na Trgu svetog Marka u Zagrebu po prvi put svečano podignuta prva službena zastava Republike Hrvatske, na kojoj se nalazio upravo grb tj. srebrno-crveno šahirani štit (5×5) s početnim srebrnim (‘bijelim’) poljem.

Dana 25. srpnja 1990. podignuta hrvatska zastava ispred Sabora s bijelim početnim poljem hrvatskog grba:

Nova hrvatska zastava i dalje se sastojala od tri boje: crvene, bijele i plave, no umjesto zvijezde petokrake dobila je u sredini novi grb. Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita podijeljen u 25 crvenih i bijelih (srebrnih) polja, prvo polje je crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna s 5 povijesnih hrvatskih grbova: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.

Narod.hr

 

Novalja.coom