Lika nekretnine

Eh, samo da nisu – domobranske pesme

Objavljeno: 31.12.2020

Navijači dva najveća hrvatska kluba Dinama i Hajduka, popularni Bed Blu Bojsi i Torcida, više stotina njih, nalaze se u Petrinji i Sisku, gde pomažu lokalnom stanovništu posle razornog potresa koji je pogodio ovaj kraj.

Brzo nakon što su jezive slike porušenih kuća, povređenih i stradalih ljudi, užasnule Hrvatsku, veliki broj navijača se mobilisao i krenuo put najugroženije oblasti. Oni su od juče tamo i pomažu u koordinaciji sa policijom i vatrogascima.

U pomoć Sisku, Petrinji i Glini krenuli su navijači i ostalih hrvatskih klubova, ali su BBB-i zbog blizine Zagreba na mestu tragedije bili jedva nekoliko sati nakon što se dogodila.

Hrvatski mediji prikazali su BBB kako spojeni u ljudski lanac u mrklom mraku čiste ruševine u Petrinji. Iako se na pomenutom snimku vidi da brojni navijači Dinama predano i vredno, bez zabušavanja rade u teškim uslovima, usprkos tome jedni druge za vreme čišćenja bodre i požuruju: "Ajmo, dečki! Idemo, brže!"

Nakon što su odradili prvi dan i noć u paklu Petrinje, Bojsi su otišli prespavati u Zagreb, pre nego što su se jutros vratili da pomažu na mesto katastrofe. Osim što su svojim delima dizali moral stanovništvu Petrinje, to su činili i pesmom, i to domoljubivom "Moja domovina", na šta su im Petrinjci koji su do jutra ostali u ruševinama svog grada, uzvratili pljeskom i pozdravima.

Navijači Hajduka su na lice mesta stigli tokom prethodne noći.

Tri autobusa splitskih navijača je stiglo u Petrinju. Odmah nakon što je razorni potres pogodio Sisačko-moslavačku županiju navijači Hajduka su se organizovali, te su poput BBBi još nekih navijačkih grupa krenuli u ugrožena područja kako bi se stavili na raspolaganje.

U Petrinji ih je dočekala policija, ispratila ih sa parkinga, a potom su se navijai bacili na posao u čišćenju ruševina i u ostalim zadacima koordinirano s državnim službama.

Telegraf.rs

 

Novalja.coom