Lika nekretnine

Je li Hrvatsku napadao Banijski ili Banovinski korpus?

Objavljeno: 19.01.2021

U prošloj sam kolumni pisao o novom “atentatu” na našeg Pupia. Lik se izdvojio iz “rulje” i počeo se umiljato derati na Milorada Pupovca:  “Ubi Srbina”.

Murja, istražni sudija i odjednom sve je palo u “zastaru”. Muk! No comment! Naime, ispalo je da je atentator iz “mješovitog braka”. Otac (muškarac) i mater (žena) su mu Srbi!

(…)

Davorko Vidović, bivši SDP-ov ministar, čudi se Tomi Medvedu i kaže: “Kao branitelj nisam branio Banovinu nego Baniju. Vjerujem mu. Možda je on branio Baniju, ali u Oluji je oslobođena Banovina. Većina koja nije zagrižena i jezično zatucana križa se ili krsti. Pupovac, kao reprezentativni primjerak te većine, misli da su oba oblika lingvistički pravilna. Bitno je shvatiti što je autor htio reći. Kad, recimo, Vlado Šeks kaže “Istravino”, zna se da je htio reći Istra.

Možda je nakon 1941., 1971. i 1991. i 2021. naša godina…

Hrvati kao da se pomalo bude iz nekog apstraktnog zimskog sna. Uvijek na prvu godinu desetljeća… 1941. pa 1971. pa onda 1991. Možda je ova godina naša?

Povjesničarka dr. Vlatka Vukelić kaže za Klasićevu Baniju: “Taj naziv je simbol komunističkog terora”.

Problem je što istoričar Klasić nije valjda nikada čuo za pojam “komunistički teror”. Naš Hrvojica, otkad zna za sebe nije čuo za Banovinu. Banovina je je po njemu novonastali pojam tek nakon 1990. Sad bi mi amateri trebali “informisati” profu s liberalnog Filozofskog faksa o 1939., o povijesti tog kraja i nazivlja kojim su ga identificirali. Doista se treba zabrinuti za njegovu informiranost, da ne kažem povijesno poznavanje činjenica.

Destruktivan strah baulja Hrvatskom. Opet nas dijele. Tko? Navodno ustaše. Kao da je važno da li je u ovoj apokalipsi Banovina ili Banija, tisuća i hiljada, točka ili tačka, cikla ili cvekla, Brijuni ili Breoni, HV ili JNA, Hrvatska ili Jugoslavija, Čavoglave ili Nož, žica…

Čitam već godinama o rovovskoj borbi “časnih sudaca” Visokog prekršajnog suda protiv Čavoglava. Je li ta pjesma prekršaj ili kazneno djelo? Opća sjednica svih sudaca bila je protiv dvije sutkinje i jednog sudije, ali još se ništa ne zna. Hoće li Thompson sa svojom budnicom u Jasenovac ili Gradišku staru?

Kako su Srbi iznenadili čak i Puhovskog?

Čekaju se bolja vremena od ovih punih korone i potresa. Treba samo baciti pogled preko grane – na istok.

Ovih dana po slobodarskom Beogradu osvanuše plakati prijatelja tamburice i narodnog melosa. “Nož, žica, Srebrenica…”.  Čak je i Žarko Puhovski bio začuđen.

(…)

Z. Hodak/Maxportal.hr

Foto: predaja 21. banijskog korpusa vojske takozvane Republike Srpske Krajine generalu Petru Stipetiću

 

Novalja.coom