Lika nekretnine

Gledaniji od Big Brothera!

Objavljeno: 02.03.2021

Ne treba bježati od činjenice da Hrvatska od okončanja Domovinskog rata nije iznjedrila niti jedan film o toj temi. Ako izuzmemo film “Broj 55” koji je javnosti predočio kako je izgledala bitka u Kusonjama, a koji je imao priličan odjek uz pozitivne kritike, teško da se može izdvojiti još išta ekranizirano što je polučilo uspjeh.

To se nikako ne može reći za dokumentarni serijal „Heroji Vukovara“, redatelja Eduarda Galića – projekt koji od svog začetka 2005. godine apsolutno dominira medijskim prostorom vezanim uz Domovinski rat.

Njegov sin, jedan od producenata Dominik Galić, bio je svjestan nužnosti snimanja ovog serijala kao i činjenice da će rat u Vukovaru zaintrigirati javnost, no odjek i reakcije koje su se nakon prikazivanja dogodile, i njemu su bile iznenađenje:

“Dogodio se svojevrstan fenomen”, kaže Galić i objašnjava: “Reakcije, statistika i brojne reakcije ljudi kazuju da je to jedna od najutjecajnijih serija u novijoj hrvatskoj povijesti”.

Da je Dominik Galić u pravu, svjedoči i podatak da privatna Facebook grupa Heroji Vukovara broji preko 20 000 članova, te da interes za nju konstantno raste. Grupa koja je nastala s ciljem komentiranja serijala, vremenom se pretvorila u pravi izvor zanimljivih podataka pri čemu mnoge majke, očevi i sinovi nerijetko doznaju detalje o okolnostima stradavanja svojih članova obitelji ubijenih ili nestalih tijekom bitke za Vukovar.

Privatna grupa ruši sve rekorde

Naime, ova grupa čiji su administratori većinom i sami vukovarski branitelji, svakodnevno dijeli priče, video zapise i fotografije iz ratnog perioda u Vukovaru, a podaci koji se ondje objavljuju – smatraju se relevantnim i vjerodostojnim. Upravo zato broj članova u “Herojima Vukovara” raste iz dana u dan, a svi zainteresirani za temu obrane grada – heroja tamo nalaze odgovore na brojna pitanja.

Što se tiče serijala “Heroji Vukovara”, kojeg sada već možemo prozvati kultnim, više je nego poznato da je kroz 30 epizoda snimljen u tri sezone: Groblje tenkova, Sajmište i Grad. Iako se s nestrpljenjem očekuje i prikazivanje četvrte sezone kojoj se gledatelji nadaju već dvije godine, čini se kako je projekt u koji je uključen HRT negdje “zapeo”.

Najbolji DVD uz novine na svijetu? Jedva čekamo četvrtu sezonu!

No, producent Dominik Galić ni u koga ne upire prstom uz zaključak kako “snimanje serijala uvijek ima problema, neovisno o gledanosti i uspjehu”. Da je nestrpljivost pratitelja i obožavatelja “Heroja Vukovara” osnovana, potvrđuje činjenica o rekordima gledanosti koje je rušio prvi dio serijala prikazivan se u istom terminu kada i Big Brother. Tada je u čak četiri od deset tjedana prikazivanja bio gledaniji od najpoznatijeg realytija, što je nezapamćeno za dokumentarni serijal. Osim toga, ne treba zanemariti ocjenu najbritkijeg pera hrvatske kritike Ivana Starčevića koji je serijal Heroji Vukovara nazvao “remek djelom”…

Od dijelova materijala „Heroja Vukovara“ nastao je i dokumentarni film „Vukovar 1991“ koji je u izboru INMA-e, novinske organizacije koja okuplja 1200 nakladnika iz 82 zemlje, proglašen najboljim DVD proizvodom uz novine u svijetu. Stoga, s nestrpljenjem očekujemo četvrtu sezonu…

Dnevno.hr

 

Novalja.coom