Lika nekretnine

Program potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla

Objavljeno: 02.04.2021

OTOČAC - Na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Program potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla od 2021. do 2023. godine. Riječ je o prvom takvom programu u Hrvatskoj, a financirat će se iz državnog proračuna u iznosu od 5 milijuna kuna na godišnjoj razini, odnosno 15 milijuna kuna u trogodišnjem razdoblju provedbe Programa. 

Potpora će se dodjeljivati po kilogramu isporučenog nusproizvoda od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine, evidentiranih u aplikaciji „Nusproizvodi“, u okviru Jedinstvenog registra domaćih životinja kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede, a financijska sredstva proporcionalno će se raspodijeliti korisnicima sukladno broju kilograma, a maksimalno do iznosa od 0,20 kn po kilogramu isporučenih nusproizvoda. 

Cilj Programa je omogućiti potporu za pokriće dijela troškova zbrinjavanja nusproizvoda 1., 2. i 3. kategorije koji nastaju tijekom procesa proizvodnje u objektima za klanje stoke, a njegovom provedbom korisnicima će se ublažiti gubitci nastali u proizvodnji zbog višestrukog pada tržne cijene nusproizvoda životinjskog podrijetla – priopćavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom