Lika nekretnine

Premijerno prikazan dokumentarni film „Mendacium Incarnatum“ o kardinalu Stepincu

Objavljeno: 27.06.2021

Kratkometražni dokumentarni film o odnosu vlasti komunističke Jugoslavije prema zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu „Mendacium Incarnatum“ (Utjelovljena laž) premijerno je prikazan u subotu 26. lipnja u Kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

Film, čiji scenarij potpisuje Davor Trbušić, a režiju Ivan Crnjak, nastao je u sklopu projekta Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu pod nazivom Forgotten leaders who built our Europe. Naime, klub zastupnika Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu, koji broji 61 zastupnika iz 14 država članica Europske unije, izdao je i dvojezičnu knjižicu o životu kardinala Stepinca, koja će biti poslana svim zastupnicima u Europskom parlamentu. Nositeljica projekta je donedavna zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić.

Uz Trbušića i Tomašić, među ostalim, na premijernom prikazivanju filma bili su generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Krunoslav Novak, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina, generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja, vicepostulator kauza za proglašenje svetih i blaženih Zagrebačke nadbiskupije mr. Tomislav Hačko, župnik u Krašiću Ivan Vučak te predstojnik Tiskovnoga ureda Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Prije projekcije filma, prisutnima su se obratili donedavna zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić i scenarist filma Davor Trbušić. Tomašić je rekla da je ovo njezin posljednji projekt u Europskome parlamentu te da joj je osobito drago što se radi upravo o bl. Alojziju Stepincu.

„Međunarodni političari o Hrvatskoj znaju jako malo. Svih osam godina, koje sam provela u Europskom parlamentu, susretala sam se s predrasudama i neznanju o Hrvatskoj i našim prilikama. Pokušavala sam to mijenjati informiranjem međunarodnih čimbenika o našoj državi i narodu. Dio tih nastojanja je i ovaj projekt. Uz ovaj film, koji je preveden na engleski jezik i koji će biti prikazan i u Europskom parlamentu kad epidemiološke mjere to dopuste, izdali smo i dvojezičnu knjižicu koju ćemo poslati svim zastupnicima u Europskom parlamentu“, poručila je Tomašić.

Scenarist Davor Trbušić istaknuo je da je bilo vrlo izazovno sažeti i prilagoditi sadržajan život kardinala Stepinca. „Ekranizirati bilo što iz Stepinčeva života nije jednostavan zadatak i to zna svatko tko je to prije nas učinio. Veliki je izazov sažeti i prilagoditi takva sadržajan život o kojem su napisani tomovi knjiga, zahvaljujući generalnom postulatoru za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Jurju Batelji“, rekao je Trbušić.

Naslov filma „Utjelovljena laž“ proizašao je iz izraza koji je sam Stepinac koristio tijekom svoga života kako bi prokazao zabludu komunizma, pojasnio je Trbušić. „Film tematizira represiju Komunističke partije Jugoslavije prema nadbiskupu Stepincu i Katoličkoj Crkvi. Film govori i o tome kako je izgledao tijek suđenja, je li nadbiskup Stepinac doista imao povlašten status u Lepoglavi te je li njegov boravak u Krašiću bio slobodan“, pojasnio je Trbušić.

Film prati Stepinčev život, počevši od montiranog političkog procesa 1946., pet provedenih godina u lepoglavskom zatvoru pa sve do kućnog zatvora u Krašiću gdje 1960. umire na glasu svetosti. U filmu govore povjesničari dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest i izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, župnik u Krašiću vlč. Ivan Vučak te nadbiskupov pranećak Josip Stepinac, koji kao suvremenik toga doba evocira svoja sjećanja na kardinala.

IKA

Foto: K. Peršun

 

Novalja.coom