Lika nekretnine

Što ti kane napraviti? - račun bez krčmara, ili ipak ne?

Objavljeno: 18.08.2021

OTOČAC – Priči oko zločinačkih postupaka prema rijeci Gacki daleko je još kraj. Ovaj portal razbio je tu tihu zaplotnjačku igru, tu šutnju i na javnost iznio pakleni plan koji osmisliše „zločesta djeca“ uz potporu još nekih snaga (nisu sami, naravno, drugi se kriju iza njih), kako bi se dokopali rijeke Gacke, odnosno njezinih izvora. Čini se da je u tome bit svega, o tome će drugom prigodom biti riječi. Pisanje ovog portala diže živce „zločestoj djeci“, dijelom i politici, osobito onoj najlokalnijoj (iz Otočca), onoj na malo višoj razini, a vele da pomalo ide na živce i onoj visokoj. To je dobro jer valjda je smisao medija da razobličavaju prljave rabote i da obavještavaju javnost o nečasnim radnjama i djelima. Zanimljivo je da nitko ništa ne demantira, da nešto što je objavljeno nije točno, već grizu usnice odakle podaci, tko je taj koji ih dostavlja, tko je izdajica? A stvar je jednostavna, pošalju se pitanja na HEP, Hrvatske vode u Zagreb, na ministarstva, na Ličko-senjsku županiju, da ne nabrajamo dalje i dobije se dokumentacija koja je javna i koja se ne može proglasiti tajnom, kako bi to željela „zločesta djeca“ i njihovi pomagači. Eto, da znaju odakle nam brda podataka (ništa ne izmišljamo, naravno).

A sada da vidimo što su „zločesta djeca“ naumila. Već smo spomenuli u nekim prethodnim tekstovima da je potpisan nekakav trojni sporazum o suradnji na projektu rješavanja vodoopskrbe Hrvatskog primorja te otoka Raba i Paga kroz projekt HE Senj 2. I tamo piše svašta, doslovno svašta, a u kojem je naglasak da se sporazumijevaju (ovo neodoljivo podsjeća na samoupravno sporazumijevanje i društveno dogovaranje u bivšem sistemu) da se domognu vode rijeke Gacke (ne navode ni kako ni gdje) i odvedu je na uređaj za preradu na Hrmotinama. Pritom spominju mjere zaštite okoliša i tako neka opća mjesta. Dakle, nigdje nije rečeno da će zahvat biti na Šumećici, kako sada pričaju, već da može biti i iznad vivoškog slapa, a ponajbolje bi bilo na samom Tonkovićevom vrilu. Doduše direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je u Gospiću na sastanku s županom Petryjem i gradonačelnicima i načelnicima pred neko vrijeme rekao da to nikako ne će biti Tonković vrilo, niti neko drugo vrilo, riječ je riječ, čovjeka obvezuje, ali znate kako je, direktor Hrvatskih voda je ovisan o pustoj politici koja ga meće i skida, pa ako ta politika stisne, može se lako reći da je stvar „izvučene iz konteksta“ i ujeo vuk magare.

Krenimo od Tonkovićevog vrila. Po vodoopskrbnom planu ovo vrilo baca minimalno 700 litara vode u sekundi u sušnom razdoblju kasnog ljeta i rane jeseni. A „zločesta djeca“ hoće čak 650 litara u sekundi. Pučkoškolac može izračunati da ako toliko vode uzmu da rijeci Gackoj ostaje tek – 50 litara u sekundi. Ako se uzme da su i zime sušne jer nema snijega, minimum izviranja vode je poznat i u zimskom periodu, od siječnja do ožujka. To je već viđeno pred koju godinu kada je u Gacki bilo toliko malo vode da joj je razina pala za najmanje metar, a bilo je pitanja i obrušavanja njenih obala, na to su upozoravali ribiči ali i stručnjaci iz nekih fakulteta u Zagrebu. A iz Tonković vrila nešto vode (nekih 100 litara u sekundi) uzima i otočki Komunalac. Što Gacki preostaje?

„Zločesta djeca“ su se dosjetila da će se onda pomoći i pružiti cijev u Majerovo vrilo, tamo ima vode i da će dopumpavati potrebnu količinu do onih 650 litara u sekundi. Zaista domišljato, onako voluntaristički, odokativno, „mi možemo raditi što nas je volja“, a da bi to uspjeli zato i guraju u prostornom planu izmjenu kojom bi im se cijela rijeka Gacka stavila na raspolaganje pa da mogu činiti što ih je volja. A Tonković vrilo je već nekoliko puta presušivalo, koliko se pamti bilo je to nekih 50-ih godina prošlog stoljeća, pa opet 1983.  

Ideja o uzimanju vode iznad Vivoškog slapa. Gdje? Ničim nije rečeno ni definirano. A kada je nešto nedefinirano, onda valjda može ići od slapa pa do samog izvora, gdje im se ćefne. Što govore mjerenja i podaci o protoku Gacke kod Vivoškog mosta. Stogodišnje vode govore da je prosječni protok Gacke na tom mjestu 1.500 litara u sekundi. Nije to niti Volga, niti Amazona pa da teče u ogromnim količinama. Pa kada se uzme da „zločesta djeca“ pikiraju na 650 litara vode u sekundi, opet pučkoškolski izračunato Gacki se na mjestu zahvata ostavlja 850 litara u sekundi. Velikodušno, nema se što tome dodati, u Karlov kanal će teći nešto vode tek toliko da teče. Bit će to poput mrtvog kanala, odnosno sjevernog kraka u Otočcu.

I na kraju zahvat u Šumećici prije spajanja rijeka Gacke i Like. Čini se najmanje sporan, no nije baš tako. Zašto? Jednostavno stoga kada se postavi monstruozni uređaj i cijevi (koje će sigurno biti većeg kapaciteta od traženih 650 litara u sekundi), srkat će se vode koliko bude potrebno, a tada razina vode u rijeci opada. O gospodarskim problemima drugom prigodom.

Postavlja se pitanje što ne valja sa sadašnjom opskrbom Primorja i otoka vodom? Ima je u dovoljnim količinama, voda je potpuno ispravna za piće (tako javno svjedoče stručne osobe iz Hrvatskog vodovoda – južni ogranak d.o.o.), nije bilo nikakvih ispada zbog nekog onečišćenja otkada taj sustav postoji, a i kako će kada je na Hrmotinama ulupano u uređaj za pročišćavanje vode od nekih 20 i nešto milijuna kuna, koji se ne koristi jer za to nema potrebe i jer se tako špara struja. Zašto sada odjednom ne valja voda rijeke Like? A lijepo je rečeno u projektu Kosinj 2 da su tri cilja ovog hidroenergetskog velebnog zahvata: 1. povećana proizvodnja struje; 2. sprečavanje poplave u Kosinju i 3. snabdijevanje pitkom vodom u dovoljnim količinama. Zašto se sada odustaje od trećeg cilja? Ili je netko nešto olako napisao ili je došlo kod nekih do „naknadne pameti“, ili se u pozadini krije puno krupniji cilj?

Jer, javnosti se mora kazati da kada Kosinj 2 bude dovršen, da će u akumulacijama (jezerima) biti 380 milijuna prostornih metara vode stalno. A Primorju i otocima treba, vele „zločesta djeca“, tih 650 litara u sekundi. Pa što je tih 650 litara u odnosu na 300 milijuna kubika? Vode dovoljno da suša potraje godinama. Ali!

I tu se dolazi do paradoksa, ako se uništi Gacka i naprave suludi zahvati, lako se može dogoditi da ljeti, kada su potrebe za vodom najveće, kada je turista najviše, da iz te Gacke ne bude dovoljno vode. Da budu redukcije u snabdijevanju, što je do sada bila izuzetno, izuzetno rijetka pojava na otocima. Što tada? Vjerojatno bi se uskakalo s vodama rijeke Like. A kako ako ne valja, ako nije zdrava? Ma tko te pita, šišaj vodu, kao da oni koji je koriste znaju odakle je. E tu onda pada svaki smisao uzimanja vode rijeke Gacke, tu padaju principi i tu pada zdrav razum, jao si ga zdravom razumu s takvim ljudima.

I.B.

 

Novalja.coom